BYKLE: Det er Gjeiskelid kraftverk AS som har søkt Norges vassdrags— og energiverk (NVE) om løyve til å byggje Gjeiskelid kraftverk i Gjeiskelidåna.

Det er planlagt et kraftverk med en årlig middelproduksjon på 11,4 GWh Bygningsmassen blir liggende helt synlig i naturen.

NVE legger mest vekt på at eit Gjeiskelid kraftverk, slik det er planlagt, vil gi negative landskapsmessige konsekvensar i urørt høgfjell som vanskeleg kan avbøtast ved tiltak.

Vidare er det lagt vekt på at den planlagde utbygginga inneber ei uvanleg tøff utnytting av ressursene i form av stor slukeevne, magasinering av vatn og start-stopp kjøring av kraftverket.

Tiltaket vil føre til en tilnærma tørrlegging av øvre del av vassdraget i store deler av året då det ikkje er foreslått minstevassføring. I denne delen av vassdraget er det fleire vakre fossefall som er godt synlig frå merka tursti.

NVE meiner såleis at fordelane ved bygging av Gjeiskelid kraftverk ikkje overstig skadar og ulemper for ålmenne interesser, og kravet i vannressurslova si § 25 er då ikkje oppfylt. På denne bakgrunnen er søknaden avslått.

Det er ordfører Kay Jeiskelid i Bykle som disponerer eiendom og fallrettigheter i Gjeiskelidåna i Bykle. Det gjør også Halvard Nylund og sameiet Ryder.

Tore Wiese-Hansen As skulle også blitt medeier i det planlagte kraftverket som skulle forsynt 1000 hytter med strøm.