Dette går fram av opplysninger som er kommet fram i Stavanger tingrett i løpet av den siste uka. Retten skal forsøke å finne ut hvem som var med på ranet, der politimannen Arne Sigve Klungland ble drept, og ranerne fikk med seg 57 millioner kroner.

Åtte av de tiltalte har forklart seg når tingretten mandag tar fatt på sin fjerde uke i denne straffesaken. Kjell Alrich Schumann (39) ga sin forklaring torsdag, men må mandag svare på spørsmål fra forsvarerne. Han har hevdet at han lå og sov i en leilighet i Oslo da ranerne angrep NOKAS på Domkirkeplassen i Stavanger 5. april 2004. Thomas Thendrup (35) har også forklart at han var i Oslo da ranet skjedde, og at han var opptatt med å passe sin sønn. Opplysningene om de ukjente som vet noe om NOKAS-ranet, stammer delvis fra ham – men først og fremst fra hans bror Johnny Thendrup.

Toskas budbringer

Den ene av de ukjente som vet, er omtalt både av Thomas og Johnny Thendrup. Han omtales som «en bekjent», men ingen av brødrene vil fortelle retten hvem denne personen er. Ifølge deres forklaringer har han både før og etter ranet opptrådt som David Toskas budbringer. Vedkommende oppsøkte Thomas Thendrup i Oslo med beskjed om at Toska – som var gått i dekning på Sandnes – gjerne ville møte sin gamle venn Thomas.

Etter at brødrene kom tilbake fra et besøk – «en guttetur» – til Toska på Sandnes i januar 2004, oppsøkte den samme personen både Johnny og Thomas Thendrup for å spørre om de ville være med på et ran. Thomas fortalte retten at han svarte nei. Johnny ble forespeilet et utbytte på 10 millioner kroner, og svarte ja.

Et par uker etter ranet kom den samme mannen med et nytt bud fra Toska, som nå ville tilby Johnny Thendrup en del av ransutbyttet.

– Jeg sa at jeg ikke ville ha noen blodpenger, fortalte Johnny Thendrup til retten.

Hoppet av

Johnny Thendrup fortalte også om tre eller fire andre personer som må vite mye om NOKAS-ranerne, og som ikke sitter på tiltalebenken. Disse personene var en del av det opprinnelige ranslaget, som David Toska samlet i sin leilighet på Sandnes lørdag 3. og søndag 4. april, det vil si døgnene før ranet.

Ifølge Johnny Thendrup var det på denne søndagen samlet 14-15 personer i leiligheten, der det ble delt ut utstyr og holdt møter for å fordele oppgaver under ranet.

Johnny Thendrup fortalte at han opprinnelig skulle være med inn i banken. Men fordi tre-fire personer trakk seg, fikk han andre oppgaver. Selv skulle han tenne på en lastebil i innkjørselen til Politihuset, og deretter stå på Domkirkeplassen som bevæpnet vakt. Det endelige ranslaget besto av 11 mann, fortalte han.

Hvilke tre-fire personer som trakk seg, ville ikke Johnny Thendrup opplyse.

Tilståelser

Blant de åtte som har forklart seg til nå, er det bare Erling Havnå (47) og Johnny Thendrup (40) som har innrømmet at de har hatt noe med selve ranet å gjøre. Erling Havnå har fortalt at han sto vakt ved fluktbiler flere kilometer fra ransstedet.

Johnny Thendrup sto tungt bevæpnet på Domkirkeplassen, der han avfyrte flere skudd, og selv ble skadd i låret av et skudd fra politiet. Han har sagt seg skyldig i grovt ran, men innrømmer ikke skyld for Klunglands død.

– Hvorfor ikke, spurte tingrettsdommer Thor Henning Auestad.

– Jeg var jo på plassen der. Men det var ikke jeg som skjøt, svarte Johnny Thendrup.

Han er den eneste hittil som har sagt at han vet hvem som skjøt Klungland. Men det tør han ikke fortelle retten.