VALLE: Med forventningsfulle smil rundt munnen og strittende smaksløker benket noen av Valle Bygdekvinnelags medlemmer seg rundt vinbordet tidligere denne uken.— Men vi kunne godt vært flere, mente Lisbeth D. Homme (58) og Anne Lise Harstad (72). Veteranene kikket bort på de fem andre bygdekvinnene som hadde møtt opp heime hos Torhild Sandnes denne tirsdagskvelden. Men slik var det nå en gang. Det var jo så mye annet å finne på: Kalving, baking - og kanskje ei og anna bygdekvinne som syntes det var noe vel dristig å gi seg vindrikkingen i vold.Tidligere har vinsmaking i regi av bygdekvinnelaget foregått helt andre steder enn i Valle. Vårturen med middag og nogo attåt har de siste årene gått til Dalen og Bykle.Foruten å dyrke Setesdals-kulturen med bunadskurs, lefsekurs og annen kjent kulturarv, har Valle Bygdekvinnelag etter hvert utvidet sitt kulturbegrep, forteller Homme. Magedanskurst deres var veldig populært. Nå er det vin som gjelder. Lydhøre

Vinkvelden har tema ost og vin. Vinekspert Gro Tove Frafjord er hentet fra Bygland. Hun er ekspeditør på Vinmonopolet på Evje, men understreker at dette kurset holder hun helt og holdent som privatperson.Bygdekvinnene sitter lydhøre og lærer at rødvin og ost er ei typisk norsk greie. Til ost passer det nemlig best med hvitvin.Ettersom timene går og de får smake både en hvit Pellegrino Passito til 120 kroner og en rød Ruffino Chianti til hundrelappen, er de helt enige med Frafjord i at hvitvin er best til ost og at en rød italiener passer til det meste av kjøtt.Gro Tove Frafjord smaker sammen med dem. Men i motsetning til Lisbeth, Anne-Lise, unge Anna og de andre kan hun ikke svelge ned. De edle dråpene blir spyttet så elegant det lar seg gjøre ned i plastbøtta.- Tenk å spytte ut Guds gaver, sier Lisbeth og lar en Loosen Riesling Kabinett gli over tungen.- Nydelig vin, samstemmer Anne-Lise Harstad. 72-åringen og ektemannen setter stor pris på et lite glass rødvin i mørke høstkvelder, ja sommerkvelder med. Lag for hele bygda

Anne-Lise Harstad jobbet i sin tid som bestyrerinne ved Valle alders- og sjukeheim. Hun husker godt den gang «øl» var et så stort fyord at til og med drikken ingefærøl ble omtalt i kode.- Vi er et lag for hele bygda, understreker leder Randi Gåserud Myrum. Dessuten vil de gjerne ha ned gjennomsnittsalderen.- Til våren vil vi ha et kurs i hetvin, sier Torhild Sandnes.- Hvis vi ikke blir kasta ut av styret, så, ler Lisbeth D. Homme.Men nei. Det tror de ikke. Vin er så visst kultur i Valle også i det Herrens år 2005 - 58 år etter at laget ble stiftet av bondekoner i Valle.johs.bjorkeli@fvn.no