KRISTIANSAND: — Jeg er dypt skuffet over både politi og kommunens helse- og sosialetat, som ikke ser ut til å ta prostitusjonen i vår by på alvor, sier Gundersen til Fædrelandsvennen.

Krever ny rapport

Hun krever at helse- og sosialetaten kartlegger prostitusjonen på nytt. Rapporten som ble fremlagt denne uken mener hun er så dårlig at hele arbeidet må gjøres om igjen.

I forgårs tok helse- og sosialutvalget til etterretning en kommunal rapport som i stor grad sier at prostitusjon er et marginalt problem i Kristiansand og at tiltak ikke er nødvendig å sette inn, blant annet basert på politiets synspunkter.

— Flaut at slikt skjer under en uke etter at TV-aksjonen satte søkelyset på kvinner og vold. Alle vet jo at prostitusjon er den moderne tids slavehandel, sier Gundersen.

Hun mener helse- og sosialetaten har tatt altfor lett på oppdraget bystyret ga om å kartlegge og foreslå tiltak mot prostitusjon.

Rapporten konkluderer med at gateprostitusjon ikke finnes i Kristiansand

Nasjonale tall viser at 70 prosent av prostitusjonen i Norge skjer via omreisende horer fra hotell og leiligheter og så videre. Den kommunale rapporten hevder dette også kun skjer sporadisk i Kristiansand.

Men i går kunne Fædrelandsvennen fortelle, etter tre minutters sjekk av annonser på internett, at minst 12 jenter, særlig østeuropeiske, de kommende ukene er i Kristiansand for å selge sex.

— For en gangs skyld må kommunen lære av avisen. Hvorfor greide ikke kommunen å finne ut dette? Disse jentene fra Øst-Europa er ikke her for gøy, trolig tvinges de. Sannsynligvis snakker vi om internasjonal organisert kriminalitet og trafficking, sier Gundersen, som ikke minst reagerer på at helse- og sosialdirektørens rådgiver Elisabeth Engemyr uttalte at «vi må huske det ikke er forbudt å besøke hoteller og selge sex».

- Slavehandel

— Jeg minner om at trafficking er slavehandel og at jentene er ofre i alle betydninger av ordet, sier Gundersen.

Prostitusjon har eksplodert i Oslo, Stavanger og Bergen siste to, tre år. Kommunens rapport sier selv at det må antas å øke i Kristiansand når markedet mettes andre steder.

— Skal vi bare sitte og vente? Nei, vi må ha en klar plan for hvordan vi møter dette, sier Mette Gundersen, og lover at Ap skal forfølge saken.

- Politiet langt fremme

Kriminalsjef Arne Pedersen avviser Mette Gundersens kritikk. Ifølge ham er Agder politidistrikt blant landets aller fremste på å avdekke og håndtere seksuelle overgrep i alle former.

— Vi slår ned på prostitusjon når den foregår, men Kristiansand er altså i en mye heldigere situasjon enn andre byer, sier han.

Pedersen sier politiet har god oversikt, og slår ned på nye utviklingstrekk i kriminaliteten etter hvert. Men utvikling av prostitusjon har så langt ikke skjedd.

- Gjorde jobben

Helse- og sosialdirektør Arild Rekve er heller ikke enig i at prostitusjonsrapporten er mangelfull:

— Vi gjorde jobben bystyret påla oss, nemlig å spørre krisesenteret, politiet og andre om prostitusjon i Kristiansand. Jeg ser ikke noe behov for å gjøre dette på nytt.

Rekve minner om at Kristiansand er med i et storbynettverk mot prostitusjon og at ansatte i etaten har svært god kompetanse på området.

— Prostitusjon er i dag ikke et omfattende problem i Kristiansand. Største problem er jenter som bytter sex for å få rus, og her jobber våre folk aktivt, sier han.