Bykle: — Ingenting er som dette! kauker Jostein på vei opp skitrekket. Den unge kristiansanderen gjør seg for n'te gang klar til å oppheve tyngdekraften i noen få, herlige sekunder. I mylderet av telemarksski, alpinutstyr og andre «boards» i bakkene har 17-åringen dessuten et av de mest iøynefallende fremkomstmidlene: Et Salomon Bonfire til rundt 5000 kroner.

— Man må regne med å bytte ut et brett i året. Klærne må jo også skiftes ut, sier han og gir sine «baggy» gevanter et fornøyd klaps med den fargerike hansken.

— Litt «image» er det jo. Men det viktigste er at brettet er godt å stå på, og at klærne er komfortable og varme, understreker han.

Sammen med klassekameratene på Hovden videregående skole benytter han hver ledig stund til å utfolde seg i bakkene til dalstroka innafor. I skitrekket benyttes dødtiden til å planlegge nye stunts.

— Vi utfordrer hverandre hele tiden. Men denne «rodeoen» burde jeg vel egentlig vente litt med, sier Bård Stokke (17). I neste nå trosser han like fullt smertene i halebeinet (resultatet av et mislykket backsidetrick i fjor); setter utfor og nyter følelsen av adrenalinrushet som luftseilasen opp-ned gir ham.

— Bare vent til jeg får førerkortet. Da skal Ferdinand og jeg cruise rundt i Europa for å finne de beste bakkene, sier han med ettertrykk.

Ferdinand, med etternavnet Fredriksen, blir blank i øynene av tanken på hvitdekte Alpefjell med nysnø off-piste. Mammoth Mountain i California klinger også svært godt i tenåringens dobbprydede øre.

— Noen friår etter videregående, der vi leker oss med brettet og filmer det vi gjør, er målet nå. En proffdrøm blir litt for fjern, sier Ferdinand.

Enn så lenge må han nøye seg med bakkene på Hovden. Men i frostklar luft, med et splitter nytt Elan Artec brett under føttene, holder følelsen av å ha total kontroll på «railen» i studiebygda i rikt monn.

— Vi trives veldig godt her skolen. Utrolig kult å ha snowboard som valgfag. Men noen ganger må vi bare skulke. Får du valget mellom nysnø og siste time, er prioriteringen enkel, gliser fjerdemann i brettkvartetten - risørgutten Sebastian Marker.

PS! Jan Petter Solberg fra Bergen har hatt et kort opphold på Hovden skigymnas. Han regnes i dag for å være blant verdens fremste på snowboard.

rune.stensland@fedrelandsvennen.no