KRISTIANSAND: — Vi føler oss så forferdelig hjelpeløse og små. Den ene etaten skylder på den andre. Mens vår onkel ikke får den hjelpen han så åpenbart trenger, sier Ivar Holm.

Han og fetteren Jan Holm er de eneste familiemedlemmene 85 år gamle Håkon Holm har igjen. I går ettermiddag fikk de to nevøene beskjed fra sykehuset om å komme og hente onkelen.

Smerter

85-åringen hadde da vært innlagt siden forrige fredag. Etter at han ble funnet med store smerter og i sin egen avføring, av hjemmehjelpen hjemme i leiligheten på Slettheia.

— Da vi kom opp med ham på legevakta, viste det seg at han hadde lungebetennelse og i tillegg sopp på kroppen. Legen la ham rett inn, sier Ivar Holm.

Nå mener sykehuset Håkon Holm er ferdigbehandlet. Men da Fædrelandsvennen var til stede på sykehuset i går ettermiddag, nektet de to nevøene å ta ham med hjem.

Til tross for at sykehuset gjennom kommunen hadde fått tilsagn om at hjemmehjelpen skulle økes fra to til tre ganger daglig.

Hjelpeløs

— Da vi ringte til Bestiller-enheten (EBT) i kommunen, var det ingen som kjente navnet til onkelen vår. Dessuten viser det som skjedde før jul med all tydelighet at hjemmehjelpen ikke fungerer. Håkon må på et sted der han får hjelp hele dagen, sier Ivar Holm og understreker at de er glade for det gode stellet onkelen har fått på sykehuset.

— Han kan ikke klare seg alene. Håkon er svært tunghørt og kan nesten ikke gå, sier Jan Holm som har vasket og holdt det rent i leiligheten.

— Han hører verken lyden fra dørklokken eller telefonen. Og hvem skal hjelpe hvis han faller på vei til toalettet? spør Jan Holm.

Pasienten som har delt sykehusrom med 85-åringen i noen dager, er enig.

— Han klarer seg ikke alene i ti minutter, sier mannen som ikke vil ha navnet i avisen.

Ett døgn til

Håkon Holm selv reagerer ikke på samtalen mellom medpasienten og de to nevøene, til tross for at han bare ligger vel en meter unna. Og han klarer ikke få på seg klærne, når Ivar Holm spør ham om det.

Etter en samtale mellom nevøene og overlege Thor Kristian Støle ved 17-tiden i går ettermiddag, ble det bestemt at Håkon Holm skal være et døgn til på sykehuset. I løpet av dagen i dag skal sykehuset i dialog med kommunen om hva som videre skal skje med 85-åringen.

— Vi er veldig glade for at han kan være her litt til. Men vi kjører ham uansett ikke herfra før vi har sikkerhet for at vår onkel får den hjelpen han har behov for, sier Ivar Holm.

FAKTA

Det blir stadig flere eldre over 80 år.

I fremtiden vil det være behov for langt flere pleiere innen pleie- og omsorgstjenesten.

I følge Helsedepartementet kan pleiebehovet øke med 140 prosent innen 2050.