Skriv din mening nederst i artikkelen.

KRISTIANSAND: Mellom klokken 16 og 24 fredag kveld hadde politiet mottatt 43 meldinger om oppskyting av fyrverkeri — og fra midnatt til klokken 10 lørdag morgen seks tilfeller til.

— Ved et tilfelle smalt raketten rett i husveggen. Da er veien kort til en reell husbrann, sier operasjonsleder Børge Steinsland ved Agder politidistrikt.

Ved 18-tiden fredag ble det også skutt opp en rakett midt i Markens.

Hvert år forårsaker uvettig bruk av fyrverkeri husbranner og alvorlige personskader. I fjor ble 153 personer skadet i forbindelse med oppskyting av raketter i nyttårshelgen. Steinsland mener et forbud kan være det eneste som nytter.

— Folk lærer jo tydeligvis aldri, og det synes jeg er tragisk. Det ser rett og slett ut til at et forbud er det eneste som kan få slutt på dette, sier han.

Ifølge operasjonsleder Ove Austenå er Vanse blant stedene der det har vært mest ulovlig fyrverkerioppskytning til nå.

Sinte telefoner

I løpet av kvelden har politiet mottatt mange telefoner fra sinte og irriterte personer. Men ifølge Steinsland er det ikke politiet folk skjeller ut.

— De fleste skjønner at det er vanskelig for oss å gjøre noe med dette. Stort sett er folk sinte på foreldre som ikke tar ansvar, selgere og de som sender opp fyrverkeriet, sier Steinsland.

Hittil har politiet ikke lykkes å få fatt på noen av synderne.

— Folk slutter gjerne å sende opp raketter når de ser en politibil. Men vi kjører rundt og sjekker der vi kan, sier Steinsland.

Ulovlig oppskyting av fyrverkeri straffes med bøter på et par tusen kroner og oppover.

— Bøtene avhenger jo av omstendighetene. Fyrer du av en rakett i en husvegg vil boten bli større enn hvis du står og skyter opp fyrverkeri på et jorde.

Fra søndag klokken 18.00 kan du derimot fyre opp så mye krutt du vil. Men kun frem til 02.00 natt til første nyttårsdag.