KRISTIANSAND: – Dere får ikke komme inn, og jeg har ikke lov til å svare på spørsmål eller kommentere noe som helst.

Det var alt distriktssjef Per Arntsen i Lidl ville si, da han i går ettermiddag sperret døråpningen for Fædrelandsvennen i den tyske matvaregigantens nye forretning i Skibåsen i Sørlandsparken.

Bak skuldrene til den slippskledde unge distriktssjefen øvde de butikkansatte seg på å slå inn varer i kassene, som for øvrig ikke er utstyrt med det tradisjonelle rullebåndet som finnes i de fleste andre matvareforretninger. For å ikke skape kø vil kundene på Lidl bli henvist til å legge varene tilbake i handlekurven etter at de er registrert i betalingsterminalen.

Som vanlig de siste dagene før nye forretninger åpner dørene, var det i går hektisk aktivitet hos Lidl. Elektrikere og andre håndverker sprang ut og inn av skyvedørene.

Det er først i morgen torsdag at Lidl åpner sine 10 første butikker i Norge, men i ettermiddag er blant andre ordførerne i de aktuelle kommunene invitert til en forhåndsvisning. Ordfører Jan Oddvar Skisland har takket ja til å være med på omvisningen i Skibåsen. Media har fått samme invitasjon, men har fått visse begrensninger. I Fædrelandsvennens invitasjon står det blant annet; «Vi ber om journalistenes respekt og forståelse for at representanter for Lidl ikke har anledning til å svare på spørsmål eller uttale seg til media, og heller ikke vil gjøre det i forbindelse med forhåndsvisning eller åpning. Dette i henhold til vår internasjonale bedriftspolicy.»

Nyhetsredaktør Tore Bollingmo i Moss Avis er blant dem som mener at Lidl har fått for mye oppmerksomhet i norske medier. Han tror kjeden har hatt som mediestrategi å gjøre seg spennende med alt hemmelighetskremmeriet.

Forbrukerraporten har som eneste norske medium fått en omvisning i forretningen som åpner i Lier, og konkluderte med at det blir overraskende mange norskproduserte varer hos den tyske dagligvarekjempen. De nevner blant annet melk fra Tine, egg fra Norgården, kjøtt fra Gilde, øl fra Mack bryggeri og fiskeboller fra Vesterålen.

Etter mange negative medieoppslag om dårlige arbeidsvilkår i Tyskland, har LO og Lidl ifølge Aftenposten nå funnet tonen. Lidl har blant annet gått med på å forbedre sine ansettelseskontrakter og dele ut LOs vervebrosjyre til ansatte. LO er på den andre siden lite begeistret for at Lidl skal leie inn halvparten av de ansatte når de åpner sine 10 første butikker. Årsaken til den omfattende vikarbruken er at Lidl er usikker på hvor stort behovet for arbeidskraft vil bli.