MANDAL: — Nå har kundene våre ingen problemer med å finne den rette retningen, fastslår adm.dir. Bjørn W. Fjellhaugen ved Båtservice Holding ASA.

Skipsverftet har sikret seg flere kontrakter for bygging av hurtigbåter til Iran de senere årene. I vinter ble det undertegnet en kontrakt på 115 mill. kroner for bygging av syv redningsfartøyer til den iranske staten, og derfor er det stadig vekk iranske delegasjoner på besøk ved mandalsbedriften.

Laget i stein

— Vi har lagt ned en kompassrose i stein like utenfor inngangspartiet, forklarer Fjellhaugen. Her er det skrudd fast en messingpil som nøyaktig peker ut den riktige retningen mot Mekka.

— Det er gjort i respekt for våre iranske kunder, sier Fjellhaugen. Og iranerne er ifølge direktøren storlig fornøyd. Enkelte ganger har resepsjonen i bedriften blitt provisorisk omgjort til bønnested og moské. Fjellhaugen åpner opp for pauser når de faste bønnetidene nærmer seg, og de muslimske kundene bretter ut sine bønnetepper eller ferske aviser.

— Dessuten flagger vi med det norske og iranske flagget hver eneste gang vi får besøk fra Iran. For å blidgjøre kundene enda mer, har bedriften laget pin med det norske og iranske flagget side om side.

Kulturforståelse

— Ofte er det den jevne kontakten og de små tingene som betyr noe. Vi må hele tiden bygge opp personlige relasjoner og tillit til dem. Dette har med kulturforståelse å gjøre, mener direktøren. At det i styrerommet også henger et stort iransk flagg, er ikke mindre verdsatt for de iranske delegasjonene.