KRISTIANSAND: Da han trengte det godkjent, fikk han hjelp fra eiendomssjef Ole Dag Myhrstad og sjefs-ingeniør Jakob Berg Nilsen i kommunen.

— Dette er ingen god sak, og jeg kommer til å kreve en forklaring, sier leder i byutviklingsstyret Hans Otto Lund (H).

— Det lukter av innsidehandel, triksing, fiksing og nepotisme. Frimureri blant bygge-gutta i byen. Vi må ha en full gjennomgang. Saker som dette må vi som folkevalgte slå hardt ned på. Vi må sikre likebehandling for byens borgere og at alle kan ha tillit til systemet, sier bystyremedlem Birte Simonsen i Miljøpartiet De Grønne.

— Dette er sterke uttalelser og insinuasjoner som må stå for hennes regning, sier en oppbrakt Harald Hille.

Det var i fjor høst han uten å søke bygde et tilbygg på tre ganger fem meter med terrasse og trapp på båthuset sitt på Andøya.

Mange posisjoner

Hille er sivilingeniør og prosjektleder i prosjekteringsfirmaet Rambøll Unico AS, daglig leder for Euroterminalen AS og sentral aktør i utformingen av Kristiansands største byutviklingsprosjekt, milliardsatsingen på Tangen som Tangen Utviklingsselskap AS står bak.

Hille samarbeider nært med Kristiansand Eiendom om Tangen-utbyggingen.

Da han leverte byggesøknad for tilbygget sitt i servicebutikken i teknisk sektor, hadde han med seg to uttalelser/attester fra eiendomssjef i Kristiansand Eiendom, Ole Dag Myhrstad, og sjefsingeniør i kommunens planavdeling, Jakob Berg Nilsen.

Begge er datert 24. mars 2004. Uttalelsene var med for å støtte opp under søknaden som Hille sendte kommunen 26. mars i år.

Myhrstad skrev at Hilles utbygg ikke kom i konflikt med allmennhetens tinglyste rettigheter på Andøya. Nilsen skrev at utbygget ikke var i strid med reguleringsplanen for området.

Dermed godkjente servicebutikken byggesøknaden 20. april.

— Jeg har ikke annen kommentar enn at dette er bygget innenfor regulert område for båthus. Dette er ikke mer særbehandling enn at de som har uttalt seg, er fagfolk på de feltene de har uttalt seg. Det er det denne saken gjelder, og å snakke om andre ting er en avsporing, sier Hille.

Han opplyser at han satte opp tilbygget i god tro, og sendte først inn søknaden da en nabo klagde og påstod at han hadde bygget i friområdet. Det var først da det ble nødvendig å sende inn byggesøknaden.

Men nå er byggetillatelsen stoppet og reversert av Kristiansand kommunes fagavdeling for byggesaker.

— Utbygget strider både mot allmennhetens rettigheter og reguleringsplanen. Servicebutikken ble forledet til å godkjenne via vedleggene som fulgte søknaden, uttaler saksbehandler Bjørn Harald Andersen til Fædrelandsvennen.

— Hva sier du om at eiendomssjefen blandet seg inn?

— Ikke annet enn at det er høyst uvanlig at han personlig deltar i saker som dette. Utover det har jeg ingen kommentar, svarer Bjørn Harald Andersen.

Hans Otto Lund og de andre i byutviklingsstyret skal behandle byggesaken senere denne uken. Lund vil ikke svare på om noen på toppen i kommunen kan ha misbrukt sin myndighet for å hjelpe Hille, men han mener saken illustrerer at det er behov for opprydding mellom alle kontorene i teknisk sektor.

Beklager ikke

Myhrstad selv vil ikke beklage at han deltok i denne saken.

— Jeg uttalte meg om en tinglyst heftelse. Det gjorde jeg som grunneier. Kommunen eier friområdet rundt båthusene.

— Det var ikke for å være snill med en mektig forretningsforbindelse?

— Nei, det avviser jeg. Hille og Kristiansand Eiendom har samarbeid om Tangen, men utover det ikke noe nært forhold. Jeg har ikke saksbehandlet denne saken, sier Myhrstad.

— Det er høyst uvanlig at eiendomssjefen deltar i småsaker om tilbygg?

— Det trenger det ikke å være, sier Myhrstad på telefon fra Østerrike hvor han er på arbeidsreise.

Sjefsingeniør Jakob Berg Nilsen i planavdelingen vil heller ikke ta kritikk for å ha avgitt en uttalelse som fulgte vedlagt Hilles søknad.

— Jeg gav en uttalelse om at bygget var innenfor reguleringsplanen. Det mener jeg ennå, men jeg ser at andre i kommunen mener motsatt. Jeg minner om at saken ikke er avsluttet. Jeg har ikke behandlet noen byggesak, det har servicebutikken gjort. Jeg har kun gitt en uttalelse til en søknad, sier Berg Nilsen.

— Men skal ikke slike saker saksbehandles? Er det vanlig at dere i kommunen gir uttalelser som følger vedlagt søknaden, nærmest som en attest?

— Det kan vi gjøre. Om vi gir en uttalelse i forbindelse med søknaden eller i etterkant, er ikke vesentlig, sier Berg Nilsen.

Det normale er likevel helt annerledes. Det vanlige er at en innbygger sender søknad, saksbehandling startes og saksbehandleren sørger for få inn uttalelser fra andre berørte kommunale avdelinger.

SVs Torbjørn Urfjell sitter i Kommunalutvalget som har ansvar for Kristiansand Eiendom.

Vil til bunns

— Denne saken ser slett ikke pen ut, og vi må til bunns i den. Men jeg har tiltro til det arbeidet teknisk direktør Asbjørn Grøvan har satt i gang for å gjenskape tilliten til teknisk sektor, sier Urfjell.

Sjefen sjøl, teknisk direktør Asbjørn Grøvan, vil ikke kommentere saken nå.

— Jeg har sett at en sak fra byggeavdelingen er meldt til byutviklingsstyret. Men jeg kjenner ikke detaljene ennå, sier han.

SAKEN

Harald Hille med familiemedlemmer eier gjennom firmaet Hillside AS området hvor det er bygd 23 båthus på Andøya.

Lørdag skrev Fædrelandsvennen at mange av båthusene er ulovlig utbygd med terrasser, ekstravinduer, brygger og tilbygg.

I dag kan vi fortelle at Hille fikk spesialbehandling fra kommunetopper til godkjenning av sitt ulovlige bygg. Godkjenningen er nå trukket tilbake.