Oslo: — Flygelederne sykmeldte seg umiddelbart da det ble klart at administrasjonen i Avinor gikk inn for at den nye kontrollsentralen for flytrafikken i Sør-Norge legges til Sola i Rogaland, opplyser informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn på Gardermoen til NTB.

– Fly som skal lande på lufthavnene Oslo Lufthavn, Torp og Kjevik vil bli tatt ned som normalt, men ingen fly får ta av inntil videre, heter det i en pressemelding fra Avinor.

– Vi gjør det vi kan for at denne situasjonen skal bli så kortvarig som mulig. Vi oppfordrer folk som skal reise, til å ta kontakt med flyselskapene, sier Kobro til NTB.

Avinor kommer tilbake med nærmere informasjon om hvordan flytrafikken blir berørt så snart de har mer informasjon.

Leder Rolf Skrede i Norges Flygelederforening vil ikke kommentere sykmeldingene på Røyken.

– Jeg visste ikke om dette på forhånd. Men det er tydelig at folk har reagert på innstillingen fra Avinor og ikke makter å jobbe. Hver enkelt har vel vurdert sin egen situasjon og sikkerheten på jobben i forhold til det, sier Skrede til NTB.

Bakgrunnen for arbeidskonflikten i Røyken er at Avinor bare skal beholde en kontrollsentral for Sør-Norge, og Avinor går inn for at denne ene sentralen skal ligge på Sola i Rogaland. Norsk Flygelederforening er uenig i denne utviklingen.

– Foreningen har det standpunktet at vi må ha to sentraler i Sør-Norge. Vi tror ikke det vil være noe å spare ved å legge ned den ene, men at det heller vil være dyrere. Vi tar ikke stilling til stedsvalget, men mener det må være to sentraler, sier Skrede til NTB.

6. oktober skal styret i Avinor ta stilling til om Oslo Kontrollsentral i Røyken, Stavanger Kontrollsentral på Sola eller Trondheim Kontrollsentral på Værnes skal bli den nye Kontrollsentral Sør. Kontrollsentral Sør skal være etablert i 2008. NTB