KRISTIANSAND: — Vi vil kjempe for menneskerettighetene i vårt hjemland, sier Nader. Han har vært fengslet i Iran og tør ikke fotograferes eller oppgi etternavnet av frykt for regimet i Teheran.

EUs utenriksministre møtes mandag, og iranerne fra Sørlandet skal da sammen med landsmenn i eksil fra en rekke andre europeiske land prøve å påvirke EU til å legge mer press på Iran.

I alt håper de å bli 500 iranere fra Norge, og målet er et 20-talls biler fra Sørlandet.

Ifølge Amnesty International er henrettelser, amputasjoner og pisking en del av straffesystemet. Hvert år henrettes mer enn 100 iranere for ulike forbrytelser. Nylig ble en 16 år gammel jente henrettet fordi hun skal ha hatt et «usømmelig forhold» til en gift mann.

— Dessuten støtter Iran internasjonal terrorisme, hevder Babak Amony. Han mener Teheran benytter enhver anledning til å støtte islamistiske terrorgrupper i andre land, både i Midtøsten og Europa.

Iranerne fra Sørlandet håper massemønstringen i Brussel skal bidra til at EU stiller strengere krav til Iran. Ønsket er et hjemland med en mer menneskelig hverdag og etter hvert et land frigjort fra prestestyret.

vidar.udjus@fedrelandsvennen.no