KRISTIANSAND: — Jeg sier som en i etaten: «Enhver klage er en gave». Vi kan vel si vi har fått fanget fullt i det siste - og at vi har mye å takke for, sier Asbjørn Grøvan.- Poenget nå er å bruke kritikk konstruktivt. Vi må lære så vi kan bli bedre, sier teknisk direktør i Kristiansand kommune. Han begynte i stillingen for snart seks og et halvt år siden. Da kom han fra teknisk sjef-jobb i fylkeskommunen. Den siste uken har han sagt det om «gaven» ofte. Det har vært uttallige møter med ansatte, rådmann og politisk ledelse.

Grøvan sier han ønsker optimal åpenhet, og han sier at «de feil som er begått» i byggesaksavdelingen eller andre steder er beklagelige.

— For mye pepper

— Men jeg synes vi har fått vel mye pepper. Jeg minner om at Andøya-saken faktisk kom fordi byggesaksavdelingen tok opp saken. Vi startet opprydding av ulovlig bruk av båthus. Det har druknet litt, synes jeg.

Å få ham til å gå dypt inn i problemene i teknisk sektor, er umulig. Han vil ikke legge stein til byrden for ansatte som har det tøft.

— Vi er glade for de gjennomganger og granskinger som kommer. Det vil gjøre det mulig å komme videre på en bedre måte. Feil skal vi lære av. Ingenting skal under teppet. Saklig kritikk er et gode, og vi må tåle å bli ettergått, sier han.

Han vil avvente granskingene før han selv konkluderer.

— Men en ting vi allerede har grepet fatt i, er rutinene. Vi må skjerpe saksbehandlingsrutinene så vi husker å få med alle vesentlige forhold og alle berørte får uttale seg i alle saker, sier han.

Dette er granskingene som er på gang:

Etter krangelen om vaktmesterbolig i Bertes har politikerne vedtatt å undersøke alle administrativt godkjente dispensasjonssaker siste to år. Et ad hoc-utvalg skal settes ned.

Kommunerevisjonen ser på alle sider av Andøya-saken.

Kommunerevisjonen ser også på 55 byggesaker på Flekkerøy og i deler av Randesund.

Ressurser og politikere

Asbjørn Grøvan forklarer det som har skjedd hovedsakelig med lav bemanning:

— Vi har 2000 saker i året, og vi gjør feil. Men jeg vil avvise bevisste feil. Jeg har som leder for sent grepet fatt i våre problemer, da særlig i forhold til ressurser, sier Grøvan.

Han sier byggesaksavdelingen arbeider under stort tidspress.

— Vi har fokusert mye på effektivitet. Det har gått på bekostning av kvalitet. De siste ti årene har papirmølla vokst veldig. Samtidig er befolkningen mye mer selvbevisst og klar over sine rettigheter. Det klages mer. Det er positivt, men det krever ressurser. Jeg burde sagt fra tidligere at vi trenger flere folk, sier Grøvan.

Frykt for å virke firkantet er en annen forklaring på at det kan ha blitt gitt for mange dispensasjoner i byggesaker de siste årene, ikke minst i strandssonen.

— Administrasjonens tolkning av politiske vedtak og ønsket om ikke å oppleves firkantet og vanskelige i forhold til byggsøkere, har nok medført at vi har fått en liberal praksis og utpreget ja-holdning fra byråkratene, sier Grøvan.

— Mange år med Høyre-regime altså?

— Jeg vil ikke skylde på politikerne på noen måte, men det er et samspill. Administrasjonen skal være lydhør, vi preges av det politikerne ønsker. Uansett skal vi selvsagt saksbehandle korrekt.

Føler han har tillit

Teknisk direktør er sivilingeniør. Han er ikke fagmann på byggesaker. Han avviser at han som leder har for liten kompetanse, og at det har noe med problemene i etaten å gjøre

— Jeg leder mange avdelinger, fra eiendom til byggesak, parkvesen, ingeniørvesen, brannvesen, oppmålingsvesen, byggservice og miljøetat. Ingen leder av teknisk sektor vil ha fagkompetanse på alt.

— Har du selv vurdert å trekke deg?

— Ikke nå. Når man sitter langt utover kveldene på kontoret, tenker man ofte på om det er verdt det. Men så lenge jeg har tillit hos rådmannen og politisk ledelse, sitter jeg, sier 58 år gamle Grøvan. Han samler krefter i lag med gode venner på sitt flotte landsted på Romstøl i Høvåg. Åndelig næring får han på samlingene i Misjonshuset i Kristian IVs gate.