AUDNEDAL: Sett opp mot alt som skjedde gjennom menneskehetens fem-seks aller verste år, fra 1939 til 1945, er flystyrten ved Konsmo en marginal hendelse. Men grundigheten som er lagt ned i Audnedal historielags nye bok, gjør at krigens dramatiske inntog i ei lita sørlandsbygd for 70 år siden rykker forbløffende nærme leseren selv i 2013. Det er verdenshistorie og bygdehistorie i skjønn forening.

Jeg har et eksemplar av det heftet som ble gitt ut for en del år siden om den samme flystyrten. Da jeg fikk det, synes jeg det var riktig så bra. Men boka er noe helt annet. Det er dypt imponerende hvordan ildsjelene i historielaget har klart å spore opp den ene kilden etter den andre, og få ut levendegjorte skildringer fra dem – skildringer som samtidig forteller mye om hvor annerledes livet var på landet for bare tre generasjoner siden. Du søde grød så fort utviklingen har gått.

Ellers er det interessant å lese at både nazistene og de allierte så på lille Knaben øverst i Kvinesdal som like viktig som Vemork på Rjukan. Og så må jeg jo si at det er hyggelig å registrere hvor rakrygget audnedølene opptrådte da det amerikanske flymannskapet var i nød. Dessverre måtte jo mange også betale en høy pris for sin medmenneskelighet og patriotisme.