KRISTIANSAND: — Hvis man ser overordnet på det, så er ikke det kriminelle miljøet i Norge spesielt stort. Miljøet er sammenvevd mellom landsdelene og folk kjenner hverandre. Det er vel kjent at folk på Sørlandet tar smugleroppdrag mellom Danmark og Norge.

Det sier etterforskningsleder Leif Vagle. Han ønsker ikke å kommentere den konkrete smuglersaken. Men på generelt grunnlag sier han at smuglingen til Skandinavia er velorganisert av styrtrike bakmenn. På Sørlandet har kriminelle spesialisert seg på transportoppdrag mellom Danmark og Norge.

Vagle sier politiet vet at det eksisterer smuglermiljøer flere steder langs sørlandskysten.

— I disse sakene hvor stoff fraktes fra Sør-europa til nordiske land, så er vår erfaring at smuglingen skjer gjennom flere ledd. Narkotikaen blir fraktet etappevis til den når Norge, sier Vagle.

Bytter samarbeidspartnere

Han sier enkelte smuglermiljøer driver med faste samarbeidspartnere over tid, mens andre bytter ut partnere hele tiden.

— Det er sjelden at en gruppe holder sammen over tid. Mønsteret varieres og folk byttes ut for å hindre at man blir avslørt, sier Vagle.

— Hvor kommer hasjen stort sett fra?

— Vår erfaring er at det meste kommer fra Marokko via Spania. Derifra fraktes narkotikaen nordover med kjøretøy. Inn til Norge fraktes det ofte over grensen fra Sverige. Men mye transporteres også med lystbåttrafikk fra Danmark til Norge, sier Vagle.

Båt betyr stor risiko

— Hvem frakter narkotikaen?

— Enkelte kurerer er mennesker som står i gjeld til bakmennene. De får gjerne ikke betalt for oppdraget, men gjør det for å bli kvitt gjeldsbyrden. De som frakter narkotika med lystbåter skal gjerne ha en del av narkotikapartiet som delbetaling for oppdraget. Dessuten er båttransport forbundet med stor risiko, og dermed er betalingen større, sier Vagle.

— Hvordan skjer finansieringen av smugleroppdragene?

— Vår erfaring tilsier at leverandørene vil ha deler av oppgjøret for narkotikaen på forskudd. Dernest blir de resterende pengene betalt når narkotikaen distribueres og selges. I tillegg vet man at kurerer bringer penger ut av landet til leverandørleddet, sier Vagle.

Lite å tape på våpenbruk

— Hvor vanlig er det blitt med våpenbruk?

— Ofte er det snakk om så store verdier at smuglerne strekker seg langt for å verne om narkotikapartiet. Med en strafferamme på 21 års fengsel har heller ikke smuglerne noe særlig å tape på å bruke våpen. Om man velger å skyte seg ut av situasjonen for å slippe unna, så vet man at straffen ikke blir noe lenger uansett, sier Vagle.