GJERDET INNE: Tangen videregående skole i Kristiansand er nå sikret med gjerder, for å unngå at glassplater fra fasaden faller ned og skader forbipasserende. Foto: Tormod Flem Vegge
FALT NED FREDAG: I midten av bildet mangler det ei glassplate. Den falt i bakken fredag. Den knuste plata ble oppdaget av en securitasvakt som patruljerte ved skolen. Foto: Tormod Flem Vegge
50 KILO: Her ligger glassplata som løsnet fra Tangen-fasaden fredag forrige uke. Foto: Tormod Flem Vegge

KRISTIANSAND: — Det er jo ikke bare bare hvis man får ei sånn plate i hodet, sier elev Andreas Heggland (18).

Han peker opp på den manglende glassplata i fasaden til Tangen videregående skole i Kristiansand. Fredag oppdaget en securitasvakt at ei glassplate fra fasaden lå knust på bakken. Plata veide rundt 50 kilo.

Flere plater har gått i bakken

Fylkeskommunen, som eier skolen, iverksatte umiddelbare tiltak for å sikre tryggheten til forbipasserende. Bakgrunnen for tiltakene er blant annet at det ikke er første gang at de herdede glassplatene, som er på mellom 50 og 100 kilo, løsner og faller i bakken.

— Vi har opplevd det samme i to andre tilfeller, forteller Arne Honnemyr, driftsleder ved Tangen videregående skole.I tillegg har flere andre glassplater sprukket og nærmest gått i oppløsning, før de har falt i bakken.

Har gjerdet inne skolen

Securitas ble fredag bedt om å patruljere skolen gjennom helga, og foreta visuell inspeksjon av fasaden for å se om det var fare for at flere plater skulle falle ned. Fra mandag til tirsdag gikk Securitas vaktrunder en gang i timen på kvelds- og nattestid, mens skolens vaktmester kontrollerte fasaden på dagtid.

FALT NED FREDAG: I midten av bildet mangler det ei glassplate. Den falt i bakken fredag. Den knuste plata ble oppdaget av en securitasvakt som patruljerte ved skolen. Foto: Tormod Flem Vegge

— Det er mulig å se om glassplatene er i ferd med å løsne, ved at de sprekker opp og blir hvite før de faller ned, forklarer Honnemyr.I løpet av tirsdagen ble det satt opp sikkerhetsgjerder rundt skolen, som onsdag ble godkjent av Arbeidstilsynet.

Kunstnerisk grep

Tangen videregående skole sine seks etasjer er kledt med 553 glassplater. Det hele er en såkalt dekorfasade. Hver plate koster 10.000-15.000 kroner. Mange av platene er farget, for å gi skolen et kunstnerisk preg.

GJERDET INNE: Tangen videregående skole i Kristiansand er nå sikret med gjerder, for å unngå at glassplater fra fasaden faller ned og skader forbipasserende. Foto: Tormod Flem Vegge

— Dette er en kjedelig sak. Sannsynligheten for at noen blir skadet er jo liten. Men vi må gjøre tiltak for å unngå en eventuell ulykke, sier rektor Eva Berg.

Etterforsker saken

Roald Torkelsen er ansvarlig for bygningsmassen til Vest-Agder fylkeskommune. Han sier at fylkeskommunen har vært i kontakt med den ansvarlige glassentreprenøren i Danmark, samt en bedrift i Sandefjord som har montert rammene som platene er festet i.

— Vi forsøker å finne årsaken til at platene faller ned. Vi har utfordret Rambøll, som prosjekterte fasaden, til å kartlegge årsakssammenhengen i en rapport, forteller han.

Vet ikke årsaken

Den nevnte rapporten ble igangsatt allerede i 2012, på grunn av at det også tidligere hadde løsnet plater fra fasaden. Fylkeskommunen har nå bedt om en fortgang i dette arbeidet. Årsaken skal finnes, slik at de ansvarlige kan stilles til ansvar.

— Har dere noen foreløpige teorier?

— En teori er at stålrammen utvider seg på grunn av temperaturforandringer, men denne teorien stemmer trolig ikke. En annen teori er at bygget siger noe, og at det derfor oppstår spenninger.

- Kan bety døden

Torkelsen sier at saken er krevende.

— Hvis ei glassplate faller ned fra fjerde etasje, kan det bety døden hvis noen blir truffet av den. Derfor har vi nå vært svært nøye med sikringsarbeidet rundt skolen, sier han.

Fylkesrådmannen orienterte onsdag politikerne i fylkestinget om situasjonen og sikringsarbeidet på Tangen videregående.