ARENDAL: — Slik situasjonen var, så ville ikke jeg latt meg operere i Arendal. Så alvorlig var situasjonen for tarmkreftopererte. Denne saken skal ikke overdramatiseres, men jeg kan heller ikke avdramatisere det, sa Jan Roger Olsen til en rekke av de fremste politikerne i Aust-Agder under et møte i Arendal mandag ettermiddag.

Ødeleggende

Kreftsaken og konflikten mellom Arendal og Kristiansand har tatt all hans tid siden midten av februar da det ble kjent at en av tre tarmkreftopererte i Arendal måtte opereres på nytt. Senere er tallene justert til en av fem. Jan Roger Olsen sa at man ennå ikke vet om den har ført til økt dødelighet.

— Det er bare ødeleggende. Noen mener at slike konflikter kan ha noe positivt i seg. Det har ikke denne konflikten. Den er kun negativt ladet, sier Olsen til Fædrelandsvennen. Han tallfestet det til og med.

— Bare i mars gikk sykehuset i ti millioner i underskudd. I stor grad skyldes det konflikten. Totalt har vi gått med 17 millioner kroner i underskudd så langt i år, og det kan bety at vi ikke kan få lånet vi trenger til investeringer på to milliarder kroner, fortalte direktøren.

Fagmiljøene får skylden

— Det er ikke politikerne som har skylden for denne konflikten. Det er heller ikke journalistene. Det er våre egne fagmiljøer som ødelegger for seg selv og hverandre, sier Jan Roger Olsen.

Han er lei av å være i en konstant konfliktsituasjon i det året som skulle stå i fredens tegn for Sørlandet sykehus.

— Jeg tar selvkritikk på at jeg, litt oppildnet av robotgaven til sykehuset, trodde at vi kunne skape fred i 2013. Det var naivt av meg, sa direktøren.

Ikke tid til annet

Under sitt svar fra talerstolen og etter møtet fortalte Olsen hvor ødeleggende konflikten har vært etter at kreftsaken sprakk for to måneder siden.

— Jeg har ikke tid til noe annet. Folk på begge sider har agendaer. Jeg er nødt til å involvere meg 110 prosent i konflikten. Dette gjelder ikke bare meg, klinikksjefer og overleger har fokus helt andre steder enn der det skal være. Det gir pasientene dårligere behandling og innbyggerne et dårligere helsetilbud, fortsatte direktøren.

Han svarte på en rekke konfliktsituasjoner; tarmkreftsaken, frykt for nedleggelse av barneavdelingen, frykt for nedleggelse av akuttmottak og krav om stedlig ledelse i Arendal.

Ingen stedlig ledelse

Jan Roger Olsen avviser kravet om stedlig ledelse, og sier at dette var et premiss han satte da han ble ansatt som direktør.

— En stedlig ledelse i Arendal ville fått et budsjettansvar for rundt to milliarder kroner. Da vi slo sammen sykehusene reduserte vi administrasjonen med 27 prosent. Skal vi ha tilbake en stedlig ledelse, vil det kreve en betydelig økning av administrasjonen, mener Olsen.

Hva som skjer i tarmkreftsaken er ikke avjort, men han sier at de midlertidige tiltakene gjør det trygt å opereres i Arendal nå.

Barneavdelingens skjebne er ikke avgjort ennå.

— Akuttmottaket trenger dere ikke frykte for.

— Vi har ikke kapasitet til å bygge ned akuttmottaket i Arendal. Til det er det for mye å gjøre i Kristiansand, sa Olsen. Han fortalte også om sitt standpunkt til spørsmål om ett felles sykehus et sted i nærheten av fylkesgrensa.

— Jeg tror teknologien gjør at vi har den mest hensiktsmessige strukturen i et langt perspektiv. Samhandlingsreformen krever også nærhet. Derfor er det så trist at vi ikke kan få samarbeidet til å fungere, sa Olsen.