RASER: Kurt Aabel mener friområdet på Kaldvell er totalt vandalisert. Foto: Erlend Olsbu
BART: Slik ser det ut på friområdet på Kaldvell etter skogryddingen. Ifølge Lillesand kommune vil ryddingen gjøre området mer solfylt og hyggeligere å oppholde seg på. Foto: Erlend Olsbu
UTSIKT: Kurt Aabel tror huggingen har sammenheng med etableringen av nye boliger på andre siden av gamle E 18. Lillesand kommune erkjenner at boligene vil kunne få bedre utsikt, men avviser at dette har hatt betydning for avgjørelsen om å rydde området. Foto: Erlend Olsbu

LILLESAND: — Det ser ikke ut. Dette er ikke rydding, det er miljøkriminalitet, sier Aabel.

Han er sjokkert over hvordan det ser ut på kommunens friområde på Kaldvell i Lillesand.

— Jeg har vokst opp i området og har mine røtter på Kaldvell. Onkelen min var skogvokter her. Jeg har fisket her siden jeg var guttunge og har nå båt liggende her. Når jeg så dette ble jeg skuffet og forbannet, sier Aabel.

Klage til Fylkesmannen

Ifølge Aabel er det hogd ned minst 24 furutrær og noen lauvtrær.

— Jeg kan ikke skjønne at dette er lovlig. Det er jo et kulturminne som tilhører oss alle, sier Aabel, som nå har bedt Fylkesmannen i Aust-Agder om å gripe inn.

Friområdet ligger med sjøen på den ene siden og gamle E 18 på den andre. Kaldvellfossen og det gamle sagbruket ligger et steinkast unna.

Avviser ulovligheter

Avdelingsingeniør Ole Martin Aanonsen i Lillesand kommune avviser at det er blitt gjort noe ulovlig.

— Huggingen er gjort for å slippe inn mer lys, slik at det blir mer trivelig for de som bruker området. Kommunen har vært på en befaring med noen av naboene og vi har sammen blitt enige om hva som skulle hugges, sier Aanonsen.

Han har ikke selv vært på området etter at ryddingen ble gjennomført, men antar at naboene har fulgt retningslinjene som ble gitt.

— Trærne som skulle hugges ble merket med sprayboks. Antallet 24 høres i utgangspunktet riktig ut, sier Aanonsen.

Ikke restriksjoner

— Dere beskyldes for miljøkriminalitet?

— Vi ser at folk kan ha forskjellig oppfatning av hva som bør spares. Men her har altså kommunen og naboene vært enige om at det kan være en fordel å rydde unna en del trær, sier Aanonsen.

Han legger til at det ikke er noen restriksjoner på trerydding i strandsonen, så lenge vegetasjonen langs vassdrag og bevaringsverdige trær forblir uberørt.

På andre siden av gamle E 18 har det nylig blitt etablert flere nye boliger. Kurt Aabel mistenker at huggingen er gjort for at disse boligene skal få bedre utsikt til sjøen. Det avviser Aanonsen.