VENNESLA: – Ingen fylker foreslo endring på våre forslag i andre høringsrunde. Derfor trenger de ikke debatteres på landsmøtet en gang, sier Celina Hagen, lokallagsleder for Vennesla KrF.

I forbindelse med partiets nye stortingsprogram foreslo lokallaget at alkohol skal flyttes til egne avlukker i dagligvarebutikkene, og at den skal merkes med informasjon om helserisiko. Hagen og gruppeleder Daniel Bakken gikk ut med forslaget i august. Første helga i mai blir forslagene vedtatt under KrFs landsmøte i Kristiansand.

– Jeg er veldig glad, men dette var ikke overraskende. Forslaget passer bra inn i KrFs profil, sier Hagen.

Kraftige reaksjoner

Hun fikk mange tilbakemeldinger etter utspillet i august.

– Det var noen positive, men mange negative reaksjoner. Dette er ikke et forslag som gjør oss populære. Men jeg er ikke politiker for å bli populær, slår Hagen fast.

Å plassere alkoholen i egne avlukker håper hun vil begrense salget og poengtere forskjellen mellom alkohol og vanlige salgsvarer.

– Det er enkelt å gå inn i et eget rom for å kjøpe alkohol. Men det er verre for dem som sliter med avhengighet å se fristelsen i butikken hver dag. Jeg synes de skal slippe å se fristelsen, poengterer lokallagslederen.

Sammenlikner med tobakk

Alkohol medfører skader for opp mot 20 milliarder kroner i året. Hagen mener det er viktig at alkohol på lik linje med tobakk skal merkes med informasjon om helserisiko.

– Man gjør mange tiltak mot røyk. Men alkoholproblemer skal visst bare ties i stillhet, selv om det er flere som rammes av det, sier hun.Celina Hagen håper forslagene vil føre til en debatt om konsekvensene av alkoholbruk.

– Noen må gjøre noe for de som sliter. Dette er et upopulært utspill som vi står alene om. Men samfunnet må våge å ta debatten, mener hun.

Lite sannsynlig

Selv om forslaget nå blir en del av KrFs program foran høstens valg, tror Hagen det skal mye til for at butikkene faktisk blir pålagt å innføre ølrom.

– Da må vi nok få rent flertall. Jeg tror ikke vi får med oss noen partier på høyresiden i alle fall, sier venndølen.