KRISTIANSAND: — Foreldrene må jammen skjerpe seg! De må se forbi seg selv og ikke tenke på at hun har vært utro og at han brukte så mye penger og derfor vil jeg ikke snakke mer med den. De må sette ungdommene i sentrum, sa Gordon Fuglestad (H) da oppvekststyret diskuterte tiltak overfor barn og unge som opplever samlivsbrudd.

Saken kommer opp etter at varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) holdt en tale der han tok et oppgjør med hvilke skadevirkninger samlivsbrudd har.

— Jørgen, du har hatt et kjempeutspill, sa han til varaordføreren som fulgte saken fra tilhørerbenken.

Tiltak

Jørgen Kristiansens tale har satt i gang en debatt om kommunen må innføre nye tiltak for å forebygge samlivsbrudd og hjelpe de som opplever samlivsbrudd.

I oppvekststyret fortalte sosiallærer Toby Tørressen fra Haumyrheia skole og Nina Lindland Sletten fra Familiesenteret i Randesund og Tveit om et eget opplegg for unge som opplever samlivsbrudd. De har utviklet gruppeopplegget «Vanlig, men vondt» .

Det skal hjelpe unge som har opplevd at foreldrene går fra hverandre. De har hjulpet til sammen 300 ungdommer.

— Dette er forebyggende og det må vi ta tak i, sa Gordon Fuglestad.

Flere av medlemmene i oppvekststyret tok til orde for at opplegget kan innføres på skoler over hele byen. I dag blir det kun tilbudt ved enkelte skoler på østsiden av byen.

Ifølge Toby Tørressen og Nina Sletten er det et spørsmål om ressurser.

— Jeg skjønner at det kniper seg til. Dere må bringe inn hvilke kostnader det er snakk om slik at vi kan ta det med inn i våre grupper og legge en slagplan, sa Irene Solli (KrF).

Tenke på barna

Gordon Fuglestad er enig i at «Vanlig, men vondt» bør innføres flere steder. Men samtidig mener han at politikerne må si tydelig i fra til foreldre som går fra hverandre og som ikke klarer å samarbeide.

Han sier at han gjennom idrettsarbeid har vært i kontakt med både barn og foreldre etter samlivsbrudd.

— Jeg har spurt foreldre hva de driver med. Foreldrene har en plikt til å sette seg ned og tenke gjennom hva som er best for barna, sier han til Fædrelandsvennen.

Og legger til:

— Jeg lurer på om foreldrene hadde orket å flytte fram og tilbake mellom to hjem.

Enige

Eva Kvelland (V) hadde lite sans for utspillet fra Gordon Fuglestad. Hun mener det avsporer debatten om tiltak for unge som opplever samlivsbrudd og advarer mot å moralisere.

— Jeg tror han vil sette fokus på alt det gale foreldrene gjør og skaffe seg medieoppmerksomhet. Jeg vil heller fokusere på det vi kan gjøre for barn som havner i denne situasjonen, sier Kvelland til Fædrelandsvennen.

Hun mener opplegget som er utviklet på Haumyrheia skole må tilbys over hele byen.

— De har vist gode resultater, så det fortjener å bli brukt over hele byen. Så nå er jeg spent på koalisjonens budsjett, sier Eva Kvelland.