KRISTIANSAND: Carl Erik Kilander i Statens Naturoppsyn i Vest-Agder bekrefter at det er mange som fisker uten å ha betalt fiskeravgiften ved munningen av Otra.

— Jeg ba akkurat syv stykker om å flytte seg. Det er stort sett utlendinger som ikke forstår, eller later som om de ikke forstår reglene. Vi pleier derfor å gi dem en advarsel, sier Kilander til Fædrelandsvennen.

Han oppdager ofte ulovlig fiske ved utløpet av Otra, men det er sjelden at SNO går til anmeldelse.

— Vi har stort sett nøyd oss med advarsler til nå, sier han.

Vanskelig oppsyn

Harald Endresen i Otra Laxefiskelag opplyser at det er vanskeligst å overholde oppsynet ytterst i munningen av Otra ved Tangen og Kuholmen.

— Lenger oppe i elva er det lettere å komme i kontakt med folk, og de fleste har fiskekortet i orden, sier han.

På østsiden av utløpet er skillet mellom sjø og elv merket på et skilt, men et slikt skilt er ennå ikke på plass på Tangen.

— Kommunen skal sette opp et skilt som viser hvor grensen går mellom sjø og vann. Det gleder vi oss til, sier Harald Endresen.

Fiskeravgift og fiskekort

— Det er ikke slik at alle som fisker i Otra fisker ulovlig, presiserer Harald Endresen.

Det er nemlig to ting du må huske på dersom du vil fiske i Otra. Du må ha betalt fiskeravgift til staten og du må ha et fiskekort. Skal du fiske fra båt må du ha en egen tillatelse for dette. Da får du ett rødt merke som klistres på båten for å vise at du har tillatelsen i orden.

— Det er ikke sånn at du kan dorge oppover elva dersom du kommer fra sjøen, sier Endresen.

Utenfor sesongen

Sesongen varer fra 1. juni til 31. august.

— Det har vært tilløp til at folk har fisket utenom sesongen. Det er absolutt ikke lov. Vi har satt opp et skilt for å informere om dette, sier Endresen.

Daglig driver Otra Laxefiskelag oppsyn med fiskerne i elva, og ukentlig oppdages det fiskere som fisker uten fiskekort ved munningen av Otra.

— Vi anmelder ikke ved førstegangsovertredelse. Det er ikke alle som kjenner reglene, og de fleste innretter seg etter dem når de blir informert om gjeldende regler, informerer Harald Endresen.

- Et problem

Han er usikker på hvor stort problemet er.

— Det er et problem at folk fisker ulovlig, men hvor stort problemet er vet jeg ikke, sier han.