LILLESAND: I fjor høst fikk Lillesand kommune bekymringsmeldinger fra innbyggere om utslippene fra fabrikken til Saint Gobain.

Måledata fra 2007 og 2008 viser at det kommer svoveldioksid og svevestøv opp fra fabrikkpipene. Dette ble først kommunen kjent med i høst. Etter dialog med Klima— og forurensingsdirektoratet (KLIF) ble det klart at kommunen er ansvarlig for å utarbeide et måleprogram. Dette skal overvåke den lokale luftkvaliteten.

Målestasjon ved Holta

Planutvalget i Lillesand skulle i møte denne uka ta stilling til premissene for kartleggingen.

Administrasjonen hadde blant annet foreslått for politikerne å etablere en målestasjon i området rundt Holta, for å måle nedfall fra fabrikkutslippet.

Forslaget la imidlertid kun opp til å måle konsentrasjon av svoveldioksid i lufta. Dette mener Venstres Petter Toldnæs ikke er tilstrekkelig.

Ønsker utvidede målinger

I planutvalget kom han med forslag om å også legge inn målinger av tjærestoffer (PAH) og svevestøv.

— Jeg mener det er viktig at måleprogrammet omfatter de stoffene som er skadelige for helsa. Dette vil være positivt både for Lillesands innbyggere og forurenseren Saint Gobain, sier Toldnæs.

Han mener slike utvidede målinger vil gi alle parter bedre trygghet på at utslippene ikke utgjør noen helserisiko.

— Hvis vi får lave verdier på disse stoffene, kan endelig Saint Gobain slå i bordet med at utslippene ikke er skadelige. Hvis det viser seg at det slippes ut skadelige stoffer, kan de innføre nye rensemetoder. Dette vil også fjerne usikkerheten blant innbyggerne i Lillesand, sier Venstre- politikeren.

Forurenser betaler

I forurensningslovgivningen står det at det er den forurensende part som er ansvarlig for å dekke kostnader knyttet til utslipp. I Lillesand kommunes tilfelle er det Saint Gobain som står for nesten hele bidraget av luftutslippet som utløser målekrav for kommunen. Kommunen kan derfor pålegge Saint Gobain alle kostnader ved måleprogrammet.

Dette gjelder imidlertid ikke for den utvidede målingen Petter Toldnæs foreslo. Tilleggsmåling av tjærestoffer anslås å koste 850.000 kroner årlig.

Flertall

Likevel fikk Toldnæs med seg flertallet på å legge inn dette punktet i planutvalgets innstilling.

— Jeg ble faktisk overrasket over at flertallet gikk inn for forslaget mitt. Jeg hadde ikke forventet det, men jeg er veldig glad for at det er så stor enighet rundt dette spørsmålet, sier han.

Med Venstres tilleggspunkt, sendte planutvalget administrasjonens forslag over til behandling i bystyret. Der vil saken behandles neste uke.