VALLE: Journalist Kvamme gikk onsdag kveld fra Berg i Valle til Stavskar-hytta.

— Jeg har pakket fjellskiene i ryggsekken og tatt bena fatt, rett og slett. I de laveste områdene er det ikke snø. Myrene er uten tele og blaute. Høyere opp kommer snøen, men den er så hard at det ikke er praktisk å bruke ski, sier Kvamme.

Betong overalt

Han har hatt kontakt med folk som har vært oppe på 1100 meter - en høyde hvor snøen vanligvis ikke tiner og fryser igjen. Også der er det knallhardt som betong.

— Å glemme skiene og ta benene fatt, virker faktisk greiest. Slik det ligger an nå, kan store deler av påsketuren bli en gåtur med skiene i sekken, sier Kvamme.

De neste dagene har han tenkt å gå til Bossbu og videre til Øyvsbu og Gaukhei, sammen med familie og venner. Han er forberedt på en litt annen tur enn planlagt.

Håper på nysnø

— Fortsetter det med så isete forhold, blir det en spesiell tur. Det er meldt litt snø torsdag. Forhåpentlig får nok til styresnø - og da blir det flott. Jeg har vært mye i fjellet, men har aldri sett forhold som i år. Det er ekstremt hardt, sier Kvamme, som finner grunn til å advare.

— Ja, dette er ganske farlig. I hvert fall hvis man ikke vet hva man gjør og er skivant. Det gjelder å holde lav fart i utforkjøringene. Jeg har kjøpt feller å ha under skiene. Det var bare å glemme. Smøring virker ikke i det hele tatt på så hard snø. Uten kraftige stålkanter, er du nokså hjelpeløs. Jeg har fjellski, men fant det altså klokest å putte dem i sekken, sier han.

Men været var fantastisk innover Setesdal Vesthei onsdag kveld.

— Utrolig flott, ja. Og når månen kommer opp, blir det enda flottere, sier Kvamme.

35 skader så langt

Ved informasjonssentralen til Vest-Agder Røde Kors på Hovden bekrefter Alfred Georg Klausen at forholdene i fjellet grenser til farlige.

— Vi har hatt melding om 35 skader siden påskeutfarten begynte. Et par brudd i alpinsentre og et par brudd ute i skiløypene. Ellers dreier de fleste skaden seg om folk som ramler på den isete snøen. noen forstuer seg i arm eller fot, andre får kutt- eller skrubbskader, forteller han.

- Synes du også forholdene er farlige?

— Folk bør ta pauser hvis de blir slitne. Og de bør sørge for å holde lav fart i utforkjøringer. Fall på så hard snø, kan være ille. Det er helt spesielt i år. Først uvanlig mildt, så kulde, har gitt betongsnø over hele fjellheimen på Sørlandet - der det er snø da. Det er all grunn til å være forsiktig, sier han.