KRISTIANSAND: — Jeg tror rettssaken nå blir verre for de som ble rammet av terrorhandlingene. Det blir i alle fall det for min egen del, sier Jannike Arnesen (20) til fvn.no.

I den nye vurderingen av gjerningsmannens mentale helse konkluderer psykiaterne med at Anders Behring Breivik ikke var psykotisk den 22. juli 2011, og at han ikke lider av en alvorlig psykisk sykdom. Han ansees dermed som strafferettslig tilregnelig.

Mer tid til Brevik

— Nå vil rettssaken inneholde et større usikkerhetsmoment, og høyst sannsynlig vil det bli brukt mer tid på Breivik, hans person og ideologi. Jeg skulle selvfølgelig ønske det var fokus på handlingene hans, sier Jannike Arnesen.

AUF-eren fra Kristiansand satt ved fergeleiet på Utøya da Breivik passerte henne på vei fra ferga. Hun opplevde å miste mange av sine venner i massakren.

Hadde slått seg til ro

Rettspsykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas konkluderer i dag stikk motsatt av hva som ble gjort i den første psykiatriske rapporten. Dette synes Jannike Arnesen er tungt å fordøye.

— Jeg hadde slått meg til ro med at han var utilregnelig, og funnet de positive sidene i det, sier hun.

Etter den forrige rapporten, var 20-åringen en av dem som pekte på at tvungen psykisk helsevern ville vært verre for Breivik enn fengselsstraff.

- Flere snakker nå om svekket tillit til rettspsykiatere. Hva tenker du?

— Det er et fagfelt jeg har veldig lite peiling på. Jeg må bare stole på at denne rapporten er levert av fagfolk, sier Jannike Arnesen.

Må ta opp ideologien hans

— Men jeg håper rapporten tar opp ideologien hans, ikke bare psyken, slik den forrige gjorde. Det vil være bra om ideologien stilles til veggs, og at man anerkjenner at tankene hans faktisk eksisterer der ute og ikke er psykotiske, sier hun.