Politiet på Blakstad fredag ettermiddag. Foto: Erlend Olsbu
Politiet på Blakstad fredag ettermiddag. Foto: Erlend Olsbu
Politiet står her med fire patruljer i Osedalen. Foto: Erlend Olsbu
Politiet i Osedalen. Foto: Baard Larsen
Hundepatruljen er også på plass i Osedalen i Froland. Foto: Baard Larsen
En hundepatrulje står klokken 12.30 fredag i Osedalen. To andre patruljer er stasjonert i rundkjøringer i nærheten. Foto: Erlend Olsbu
Her, ved Grimstadporten, ble politimannen Børge Ivarsen drept av den nå rømte 29-åringen.

AGDER: Politiet rykket med væpnet politi til Osedalen i Froland på jakt etter den etterlyste politidrapsmannen som har vært savnet siden torsdag.

— Vi har ingen observasjoner. Vi har heller ikke fått melding om stjålne biler, og vi har ingen aktuelle kjøretøyer som kan knyttes til ham. Dermed jobber vi litt i blinde, sa Per Lennart Johnsen, politiets innsatsleder, til Fædrelandsvennen i Froland ved 13.30-tiden. Politiet var da i ferd med å trappe ned letingen i Froland. Politiets patruljer kjørte da bort fra bygda.

Politiets innsatsleder, Per Lennart Johnsen, sier politiet ikke vil fremprovosere noe i jakten på rømlingen. Foto: Erlend Olsbu

Fædrelandsvennen får opplyst at politiet har undersøkt et hus som rømlingen har hatt tilknytning til tidligere, men der var det ingen hjemme. Politiet avventer nå nye opplysninger.

Ved 17.30-tiden var minst to patruljer tilbake i området og stanset flere biler for å prate med bilførerne.

— Vi har ikke noen nye spor, men vi snuser litt rundt i området, sier operasjonsleder Ove Austenaa ved Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen.

Bevæpnet

Johnsen vil ikke svare på om politiet har vært i kontakt med rømlingen.

Operasjonsleder Vidar Neset i Agder politidistrikt bekreftet overfor Fædrelandsvennen at politiet har væpnet seg i jakten på drapsmannen. I Osedalen i Froland hadde politiet fredag ettermiddag fem patruljer. Ifølge innsatsleder Johnsen var det to enheter fra Risør, to fra Arendal og en sivil up-patrulje i Froland. Tjenestemennene hadde skuddsikre vester og har våpen i bilene.

Rømlingen har registrert bostedsadresse i Froland.

— Politiet er her fordi mannen har hatt tilhold her tidligere, sier Johnsen.

- Vil ikke sette liv i fare

Innsatsleder Johnsen understreker at politiet bare er ute og kikker etter mannen.

— Vi ønsker å få fatt i ham så fort som mulig, men vi ønsker ikke å fremprovosere noe.

- Hva betyr det?

— Vi ønsker å få fatt i ham uten at vi setter våre eller andres liv i fare, svarer Johnsen.

Optimistisk

Politiet har tatt oppstilling i Froland, hvor mannen har sin registrert bostedsadresse. Foto: Baard Larsen

Stabssjef i politiet Bård Austad sa følgende til Fædrelandsvennen i 11-tiden:— Vi har mye ressurser ute og leter etter rømlingen nå.

- Er han farlig?

— Han har jo drept en politimann. I tillegg har han rømt tidligere, og det ble ganske dramatisk den gangen også. Men jeg må understreke at vi ikke har opplysninger om at han er farlig akkurat nå.

Austad er åpen for at mannen har forlatt Kristiansand.

— Vi får lete flere steder, deriblant i Kristiansand. Men det geografiske området vi ser på er større enn det. Jeg er optimistisk med tanke på å lokalisere og få kontroll på ham forholdsvis snart, sier Austad.

Rømte fra pyskiatrisk avdeling

Det var VG Nett som først var ute med nyheten om at politiet jaktet på en rømt drapsmann.

— Vi har etterlyst en mann som har rømt fra et opphold på psykiatrisk avdeling i Kristiansand. Han er etterlyst i våre systemer, sier Neset til avisen.

STANSET OG PÅGREPET: Politiet torpederte mannen da han rømte i fjor. Bilen fikk store skader, men politidrapsmannen slapp uskadet fra hendelsen. Foto: Arkivfoto

Til Fædrelandsvennen sier operasjonsleder Neset følgende:— Jeg kan bekrefte at det er han som ble dømt for bildrapet i Grimstad for tre år siden som er på rømmen. Uteblivelsen fra den psykiatriske avdelingen skjedde i går kveld, og etter vi fikk meldingen har vi etterlyst ham i våre systemer. Vi henviser vedkommende sterkt til å vende tilbake til institusjonen.

Drosjesjåfører varslet

Fædrelandsvennen skrev i går kveld at politiet var på utkikk etter en mann som hadde forsvunnet fra sykehuset.

Dette kom frem etter at drosjesjåfører i Kristiansand var blitt bedt av politiet om å holde utkikk etter mannen. Det ble da signalisert at det ikke skulle være noen grunn til å bekymre seg.Politiets operasjonsleder ønsket torsdag kveld ikke å uttale seg i saken, men nå er det altså kjent at det er snakk om mannen som kjørte ned politibetjent Børge Ivarsen ved Grimstadporten på E 18 4. mars 2010. ## Har rømt før

Han ble dømt til fem års fengsel. Dette er andre gangen på under ett år at mannen er på rømmen. 28. mai i fjor rømte han fra psykiatrisk avdeling på sykehuset i Kristiansand.Den gangen ranet han til seg en bil. Det hele endte i en dramatisk biljakt, som tok slutt da politiet torpederte bilen han kjørte i på Nedenes i Arendal..

— Vanskelig å si noe om mannens tilstand

- Er han farlig?

— Tidligere har han framstått som noe farlig i forbindelse med kjøring, men det er vanskelig å si hvilken tilstand han er i nå, sier operasjonsleder Vidar Neset til Fædrelandsvennen.

Han forteller videre at politiet leter etter mannen, og at han vil bli ført tilbake til institusjonen som han har rømt fra dersom de finner ham.

— Jeg vil henvise publikum til å oppføre seg på vanlige måte. Vi har ingen opplysninger per nå om at han skal være farlig, sier Neset.