NOE Å GJØRE: Trygve Fossdal (27) tok med seg datteren Linea (10 mnd.) og dro til Sørlandsparken, "for noe skal man jo gjøre", sier Fossdal.<b>Bildene: Stormarkedsjef Flemmin ChristensenHandler, mann med barn: Linea Fossdal (10 mnd) og Trygve Fossdal (27)Butikkespeditør Liv Camilla Ege, Handlevenninner Bente Røen (27) og Tonje Grønberg Mosfjell (26)</b> Foto: Ole Dag Kvamme
KØ: - Det er like lange køer som på åpningsdagen, men det var hyggeligere, sier ekspeditør Liv Camilla Ege, og tar imot varene fra Trygve Fossdal. Ege har sagt ja til tilbudet om å begynne på Meny i Vågsbygd. Foto: Ole Dag Kvamme
IKKE OVERSKUDD: - Vi har hatt en grei utvikling, men har ikke klart å lage overskudd, vedgår en vemodig stormarkedsjef Flemming Christensen. Foto: Ole Dag Kvamme
NOE Å GJØRE: Trygve Fossdal (27) tok med seg datteren Linea (10 mnd.) og dro til Sørlandsparken, "for noe skal man jo gjøre", sier Fossdal. Foto: Ole Dag Kvamme
HANDLEVOGN: Slik ser en handlevogn med varer for 3.609 kroner. Det er halv pris, altså kan vi slutte oss til at en vanlig, stappfull handlevogn uten alkohol og tobakk nå koster drøye 7.000 kroner. Foto: Ole Dag Kvamme

KRISTIANSAND: — Bevisst shopping? Nei, jeg bare handler jeg, ler bursdagsbarnet Bente Røen.

Latteren avslører henne ikke, men det gjør handlevognen. Den er full av fornuftige forbruksvarer til halv pris.

Aldri klart overskudd

Ica Maxi-kjeden gir opp, og blant butikkene som stenger nå er altså den i Avenyen i Sørlandsparken. Mandag var det derfor opphørssalg med halv pris på alle varer unntatt tobakk og alkohol.

— Hadde det vært like mange her hver dag, hadde vi sluppet dette opphørssalget, sier en vemodig stormarkedssjef Flemming Christensen.

Selv om butikken har vært blant Norges aller travleste på lørdager, og særlig i juli, innrømmer han.

— Vi har hatt en rimelig grei utvikling, men har ikke klart å levere inn overskudd, sier Christensen.

Kø for sluttsalg

Men som på åpningsdagen for tre år siden, var det kø utenfor da opphørssalget startet mandag morgen.

— Det er fint med salg, men det var koseligere med åpningssalg enn sluttsalg, sier ekspeditør Liv Camilla Ege.

Undertegnede tok med seg en handlevogn, for å gjøre noen alvorlige kupp, og komme i dialog med kvinnene bak de storvoksende handlevognene. For det er ikke til å putte under en krakk: Kvinner dominerte butikken fullstendig. Noen av dem hadde ikke bare med én handlevogn på slep.

Mannfolkene klarte gjerne ikke å fylle opp vogna en gang.

Selv endte jeg opp med en bluray-film og Backgammon-spill. Det var så billig, men jeg trengte de jo overhodet ikke. Så jeg tok med meg tre pakker vaskemidler for å kompensere. Innimellom snakket jeg med storshopperne. Men de ville ikke snakke.

— Nei, det er salg, da vil jeg handle i fred, sa flere av dem.

Mann og barn

Men i stille avdelingen for lyspærer og batterier fikk jeg en pause, og der var også Trygve Fossdal (27) med datteren Linea.

— Linea har vært litt syk, så jeg var uansett hjemme med henne. Da dro vi like godt på salg. Det er litt flaut med sånne handleorgier. Ja, jeg hater egentlig sånt salg, men det er jo fornuftig, sier Fossdal, og viser et rimelig solid lass med babymat og bleier.

Monsterberg

Det var først da vi kom til kassene, at jeg oppdaget hvor imponerende noen er til å shoppe. Som for eksempel Bente Røen, som brukte sin egen 27-årsdag til å handle inn varer. Hun kom fra Vennesla sammen med venninnen Tonje Grønberg Mosfjell (26).

— Jeg har ikke satt av noen egen pott, det blir vel noen tusen, tenker jeg, sier Røen.

— Jeg skal lage bursdag for veslejenta mi hjemme, og har mest godteri, brus og pølser, sier Grønberg Mosfjell.

De rundt 50 ansatte skal alle ha fått tilbud om arbeid hos Meny eller Ultra.

Bente Røen svarer når vi ringer etterpå:

— Det ble handlet for 3.609 kroner. Det er mye, men jeg er veldig fornøyd. Nå skal jeg hjem å fylle skapene. Alt var noe som vi har bruk for hjemme, så dette var bra, sier Røen.

PS! Handlelappen min var tre poser til rundt 700 kroner.