- Det er perfekt fotolys i dag, sier Ingrid Himberg, og finner noen detaljer i den gamle bygningsveggen hun gjerne vil ha bilde av. Foto: Amund Hestsveen
Her lønner det seg å banke på om man kommer fra den andre sida, og ikke buse rett inn. For da blir det fort rett ut. Foto: Amund Hestsveen
Ingrid sniker linsa mellom gitteret for å sikre seg et øyeblikk av Kristiansands byggehistorie anno 2012. Foto: Amund Hestsveen
- Se på de flotte linjene, kvitrer Himberg fornøyd. Her foreviger hun et nettingverk av armeringsjern. Neste gang hun kommer tilbake, er det støpt her - og usynlig for resten av byggets levetid. Foto: Amund Hestsveen
- Han der borte er sveiseren min, sier Ingrid skjelmsk. Hun må av og til holde litt kledelig avstand, så ikke gutta skal rødme og opptre keitete. Foto: Amund Hestsveen
Himberg diskuterer med prosjektleder Tor-Atle Andersen i Kruse Smith. Foto: Amund Hestsveen

KRISTIANSAND: — Åh, dette er gøy. Det er jo et eldorado av linjer og former å boltre seg i, sier Ingrid Himberg i To Fotografer.

BILDER: Se slideshow nederst i saken

Én gang i måneden fotograferer hun hver minste lille detalj inne på rådhustomta, både gammelt og nytt bygningsmateriale, arbeidere i aksjon og alle mulige og umulige detaljer.

- Det er en stor kontrast til barne- og brudebilder, som jeg vanligvis ... se, her holdt jeg på tidligere i dag, sier hun og avbryter seg selv. Hun peker entusiastisk på lange remser av bygningsmateriale og armeringsjern.

Hun setter seg på huk og fyrer av noen eksponeringer med sitt Leica M8.— Du kan liksom ikke valse rundt her med digre bøttelinser, da er M8 helt perfekt, sier hun.

Da byggingen av det nye rådhuskvartalet i Kristiansand tok til, ønsket prosjektledelsen en ordentlig dokumentasjon av det to år lange byggearbeidet.

Detaljene

— Vi ville ha en fotograf med blikk for detaljene, og ikke bare de store oversiktsbildene, sier prosjektleder Tor-Atle Andersen i Kruse Smith, som er stofornøyd med det han har sett så langt.Det er unikt i byens historie at et helt kvartal både totalrenoveres og tas vare på i samme grad som hva tilfellet er for Rådhuskvartalet.

- Vi bevarer jo hele fasaden mot Torvet, og selv om det kommer et nytt bygg ut mot Tollbodgata, skal ingen på Torvet kunne merke at vi har vært her, det er målet, sier Andersen.

Sammen med Richard Strømme, som koordinerer alliansen av andre entreprenører, leder han arbeidet fram til ferdigstillelse.

— På grunn av prosjektets helt unike karaktert ønsket vi altså en solid dokumentasjon av alle aspekter, og Ingrid kommer jevnlig innom de neste to årene, sier Andersen.

- Midt i blinken

— Fotografering som dette, bare gå rundt og observere, er midt i blinken for meg, sier Himberg, som var i Frankrike da oppdragsgiveren ringte og inviterte henne til å komme med et tilbud. Tilbake i Kristiansand feide hun alle andre avtaler til side og solgte seg inn så godt hun kunne.

- Prosjektlederen merket nok min iver og entusiasme for å si det sånn, hehe. Jeg gikk og jubla inni meg hele dagen da vi skulle skrive kontrakt.

Hun finner stadig nye vinkler, detaljer, perspektiver og situasjoner.

— Det er fantastisk å dokumentere fagfolk i arbeid og se byggeplassen forandre seg fra gang til gang. I love it, smiler hun.

Se slideshow

Her er et knippe av bildene Ingrid Himberg har tatt i mars 2012: