Oddrun Bortelid ble først fortvilet over innbruddet. Hun ble desto mer glad da både tyvegods og bilen kom til rette. Foto: Tarald Reinholt Aas
Disse merkene hang i speilet da Oddrun Bortelid fikk bilen tilbake. Foto: Tarald Reinholt Aas
Til og med tårnet som sønnen ga henne for mange år siden ble stjålet - og kom til rette igjen. Foto: Tarald Reinholt Aas

Fredag morgen i åtte-tiden ante Oddrun Bortelid at noe var galt i huset i Sølvveien. Det var kaldt. Det kom av at døra til hagen stod på gløtt. Hun kikket rundt seg i huset, men uten å se tegn på innbrudd. Ikke da. Men nede i underetasjen sto en annen dør, den ut til vindfanget, også åpen.

— "Her har noen gått rett gjennom", tenkte jeg, gjenforteller hun overfor fvn.no.

Stjal sønnens kunstverk

Derfra oppdaget hun i tur og orden at den bærbare pc-en, mobiltelefonen et digitalkamera, og sønnens gamle kunstverk var borte. Tinnheia-kvinnen ringte først politiet én gang, og så én gang til da hun oppdaget at også bilen, hennes hyppig brukte Seat varebil, ikke stod utenfor lenger.

— Det var en skikkelig nedtur, sier Oddrun Bortelid.

Hun ble desto mer overveldet over politiets innsats. Hun meldte fra klokken 10, og forklarte seg for det hun beskriver som to svært høflige og tålmodige politifolk.

Fikk alt tilbake

Fredag klokken 12.15 kom en politipatrulje igjen på døra. Hun husker dem godt, det var patrulje Kilo 3-1. Tilbake fikk hun pc, mobil, kamera, og ikke minst det kjære kunstverket sønnen hadde gitt henne. To menn, siden opplyst å være en 16— og en 21-åring, var pågrepet for dette og flere andre lovbrudd.- De var tydelige på at de hadde håp om å finne bilen også, sier hun, og tilføyer:

— Jeg måtte bare klemme dem, sier hun om politifolkene på Kilo 3-1. ## Byttet biler på Tinnheia

En av dem i politibilen, som nå overøses av ros fra kvinnen på Tinnheia, var betjent Carl Erik Lund. Han forteller om hvordan politiet natt til fredag hadde hendene fulle, på i alt fire åsteder.

— Det kom flere meldinger om innbrudd i løpet av natta. I alt tre biler ble stjålet, med skadeverk på en fjerde. På ett av åstedene fant vi den ene, en Toyota. Vi begynte å nøste i saken, og fikk inn vitneobservasjoner, forteller han.

Fant tyvegodset

Ikke langt fra der den første bilen ble funnet, pågrep politiet to personer: en på 16, den andre 21. Hos dem ble det funnet gods fra samtlige åsteder, inkludert fra huset til Oddrun Bortelid.

Lund mener at de to forlot den første bilen på Tinnheia, den kollisjonsskadede toyotaen, for så stjele en ny – Bortelids Seat-varebil. Også en tredje bil, en Volvo S 80 ble stjålet i løpet av natta. Lørdag morgen hadde alle bilene kommet til rette, og Oddrun Bortelid fikk en gledelig telefon.

— De sa jeg kunne hente den hos Falch på Dalane. Jeg ble overveldet, jeg ble så glad at jeg ikke kunne beskrive det, sier hun til fvn.no.

Etter at Oddrun Bortelid så at døra stod åpen, oppdaget hun at tyvene hadde tatt laptop-en hennes, mobilen og mer.

Hun understreker igjen hvor strålende fornøyd hun med politiarbeidet: Tyvgodset fikk hun etter to timer. Bilen ble hentet en knapp dag seinere.Ut fra sine erfaringer, mener Bortelid at politiet på Sørlandet får all for mye ufortjent kritikk.

— Dette var en solskinnshistorie.

Pyntet bilen

Lørdag kunne hun påse at Seat-varebilen var uskadd, og til og med pyntet litt. I speilet hadde biltyvene hengt to smilefjes og et Simpsons-merke. Nesten "søtt", synes Bortelid. En leppestift baki kunne tyde på at en jente på et tidspunkt var med i bilen.

— Når jeg tenker på de to guttene, så synes jeg det de gjorde er trist. Om jeg traff dem, skulle jeg minnet det på om at det er deres liv - du kan gjøre noe med det, for alle har et valg, sier hun.

Oddrun Bortelid klandrer også seg selv. Hun glemte å lukke døra til hagen den natta. Det kommer ikke til å skje igjen, lover hun.