For butikker uten søndagsåpent, starter fyrverkerisalget i Agder mandag morgen. Det mener daglig leder i Festival fyrverkeri, Bjørn Tore Bergmann, går utover sikkerheten til brukerne. Han tror også kunder vil møte tomme utsalg som følge av utsalgsperioden.

— Når utsalget varer i to dager, er det en kjempeutfordring for oss å levere nok fyrverkeri til utsalgene. Fyrverkeri må lagres i spesialiserte lager i begrenset mengde. Når salget blir fokusert over to dager, eller det som i realiteten blir én og halv på grunn av åpningstidene på nyttårsaften, opplever mange utsalg at lagrene går tomme. De som selger fyrverkeri er også pliktige til å opplyse om sikkerhetsinstruksene samt skikk og bruk med fyrverkeri. Vi mener de ikke får tid til å gjøre det med hver enkelt kunde når man skal selge alt på såpass kort tid, sier Bergmann.

Kortere utsalgstid

Med unntak av Agderfylkene, Hedmark og Rogaland, åpnes fyrverkerisalget 27. desember. Lokale utsalgsreglement styres av kommunene og forvaltes av brannvesenet. På grunn av søndagsstengte butikker første salgsdag, som er 29. januar i Agder, starter brorparten av utsalgene først mandag. Det mener Bergmann blir feil.

— Vi syns det er dumt at det ikke har blitt åpnet for salg i helga. For å få et forsvarlig utsalg, trenger man tre hele utsalgsdager, sier Bergmann.

Hans Arne Madsen, leder for forebyggende arbeid i Kristiansandsregionen brann og redning, sier bakgrunnen for den lokale innskrenkingen handler om sikkerhet og at flere feirer nyttår litt for tidlig.

— Inntrykket til brannvesenet er at mange ikke forholder seg til gjeldene oppskytningstidspunkt når de får fyrverkeri mellom hendene. Jeg tviler også på om kortere innkjøpsperiode er noe problem for sikkerheten, sier Madsen.

Han ber folk vise sunt bondevett, forholde seg til aldersgrensene og ikke kombinere alkohol med å skyte opp fyrverkeri når man feirer det nye året.

— Det er også viktig å ta vind med i bildet før man tenner lunta. Er det for mye vind, dropp heller oppskytningen, sier Madsen.

Mange øyeskader

Ved siden av brannsikkerhet, er øyeskader et vanlig problem forbundet med fyrverkeri. Overlege på øyeavdelingen ved Sørlandet sykehus Arendal, Jon Erik Slagsvold, sier avdelingen hvert år får inn mer eller mindre alvorlig skader som følge av fyrverkeri.

— Vi får inn øyeskader i alle alvorlighetsgrader. Barn som har fått stjerneskudd i øyet eller på øyelokket til mer alvorlige skader fra tyngre fyrverkeri, sier Slagsvold.

Overlegen sier det blir mindre stabile oppskytningsforhold når det ikke ligger snø på bakken. Han ber dermed folk om å tenke gjennom hvordan man plasserer fyrverkeriet slik at det ikke skal velte. Hvis uhellet er ute, ber overlegen deg ikke bruke verdifull tid på å kjøle ned skadestedet. Da er det legehjelp som gjelder.

— Hvis man ikke kan se eller løfte øyelokket og det eksempelvis er blod rundt øyet, tyder det på at det er noe som har trengt inn i øyeeplet. Da er sykehuset det eneste som hjelper, sier Slagsvold.