AGDER: — Det er en tendens på landsbasis at antall klager på fastleger øker, sier kommunikasjonssjef Øydis Ulrikke Castberg i Norsk pasientskadeerstatning (Npe) til Fædrelandsvennen.

På spørsmål fra avisen har Npe sjekket statistikken for innmeldte skader de tre siste årene. Både i 2010 og i 2011 ble det sendt inn 12 klager fra Vest-Agder, mens antallet i 2012 ble tredoblet til 35. I Aust-Agder har antall klager holdt seg stabilt på henholdsvis på 11,14 og 12. På landsbasis har det økt fra 453 i 2010 til 466 i 2011 og 579 i 2012. Pasientombudene på Agder, Gunhild Solberg og Eli Gotteberg, har i sin årlige melding uttrykt bekymring for at fastlegene har for dårlig tid til pasientene. Dette har ført til forsinket diagnose og feil behandling.

— Det er også en trend på landsbasis, opplyser Castberg.

Hun understreker at klagene ikke er behandlet ferdig ennå, så det er for tidlig å si noe om hva resultatet vil bli. Men hun trekker fram disse eksemplene på klager:

Diagnostisering av kreft i tykktarm, av pankreaskreft med metastaser, av barneleddgikt, epilepsi, kreft i buken, prostatakreft, behandling av ryggsmerter og behandling av føflekkreft.