rajsha.jpg Foto: Privat
PLASSEN: Oddvar Munksgaards park ligger ved bredden av Ganges. Foto: Privat

RAJSHAHI/KRISTIANSAND: Det skjedde for et par uker siden, da en delegasjon kristiansandere med ordfører Arvid Grundekjøn i spissen besøkte Rajshahi i Bangladesh.

— Man skulle tro de ventet en keiser, så var det bare oss, sier Dag Vige, leder av Rajshahi-komiteen i Kristiansand, og viser til en mottakelse som også omhandlet folkedans, blomsterdryss og soldater i æresvakt.

Følget besto også av Leif Emanuelsen fra Kongens senter og Anne Kathrine Solbakken fra kunstnerne på Odderøya.

Et viktig oppdrag på et tettpakket program var nedleggelse av grunnsteinen i Oddvar Munksgaard Square, en park oppkalt etter Fædrelandsvennens mangeårige kulturredaktør. Parken er utstyrt med trådløs nettforbindelse.

Folkemengde

— Jeg trodde jeg hadde forberedt meg godt. Men det som møtte oss var det ikke mulig å forberede seg på, sier ordføreren, fortsatt indisponert etter å ha blitt matforgiftet på turen.

Han forteller at opp mot 4000 mennesker samlet seg på plenen utenfor rådhuset for å hylle vennskapet med Kristiansand.

— Vi fikk høre mange og lange taler om alt Kristiansand har hatt å bety for byen. Det vil spesielt si skolebarn som siden 1979 har tegnet, aksjonert og samlet inn penger. Og det vil fremfor alt si Oddvar Munksgaard, som startet innsamlingsaksjon blant avisens lesere etter en reportasjereise sammen med fotograf Trygve Skramstad i 1971. Innsamlingen førte til bygging av en barneavdeling på hospitalet.

I Rajshahi takkes Munksgaard også for sin rolle da Bangladesh ble løsrevet fra Pakistan.

Utvikling

— Mye av storbyens infrastruktur er utviklet med midler fra Kristiansand. Dette fikk vi flere bekreftelser på gjennom møter med minst ti ulike samarbeidspartnere i byen. Vi så at det virker, sier Vige, og nevner eksempler som brønnboring, senter for funksjonshemmede barn, etablering av sanitæranlegg og bygging og drift av skoler og sykehus.

— Et spesielt fokus er retter mot unge jenter. Det gjelder særlig arbeidstrening og opplæring om deres rettigheter. Kort sagt handler mye av arbeidet om å få mennesker ut av jordhyttene og fram i lyset, i form av utdanning og menneskeverd. Vi så med selvsyn at det nytter, vi så dem stråle, legger han til.

Med seg i bagasjen fikk kristiansanderne også en anmodning om støtte til en institusjon for eldre, med dagsenter og plass til 100 beboere, kalkulert til tre millioner kroner.