KRISTIANSAND/SØGNE: — Skolen behandlet mobbingen av meg som en konflikt, og ordnet møter med de som var ute etter meg. Da ble jeg en sladrehank i tillegg, og fikk det ekstra ille etterpå. Jeg ble dratt bak skolen og banket opp igjen, fortalte Robert Liland (23) i Kristiansand tingrett tirsdag.

Slått og sparket

Tre dager er satt av til saken hvor Søgne kommune er saksøkt for rundt en million kroner i ménerstatning etter at han ble mobbet på Tinntjønn ungdomsskole i perioden 2003-2004.

STØTTER: Foreldrene til Robert, Per Svein og Ann-Kristin Liland, følger sønnen i retten. Tirsdag måtte de sitte på gangen mens Robert Liland forklarte seg, onsdag skal de vitne i erstatningssaken mot Søgne kommune. Foto: Kjartan Bjelland

Første skoledag i niende klasse visste den da 14 år gamle gutten at noe var i gjære, etter en konflikt om et dataspill i sommerferien. — Jeg var redd. Noen hadde spredt rykter om meg. Så fikk jeg en knyttneve i trynet, og ble sparket mens jeg lå nede. Allerede da tenkte jeg at dette var for stort for meg, fortalte den nå 23 år gamle Robert Liland retten.Et av de sentrale spørsmålene i rettssaken er om skolen gjorde det de kunne for å stoppe mobbingen. Gro Hamre, som forsvarer Søgne kommune, gjorde et poeng ut av at skolen ikke visste hvor ille det faktisk sto til.

Smilet forsvant

— Jeg hadde ikke lyst til å lage noen stor sak ut av det, derfor sa jeg ikke fra. Men noen burde fanget det opp. Jeg gikk fra å være en åttendeklassing med et kjempeglis til en som satt alene i en krok. Det burde ikke være så vanskelig å se at noen blir mobbet, sa Robert Liland.

Siste halvdel av niende klasse eskalerte mobbingen: - Jeg fikk drapstrusler på sms og blink – et nettsamfunn. Jeg fikk aldri fred, var ikke trygg noe sted. Alt fortsatte som det hadde vært.

Tre episoder peker seg ut: I januar 2004 ble skolen varslet om at angrep på Robert Liland, men fikk ikke hindret det. Angrepet ble filmet. I april var det en elev som helte iste over ham i en undervisningstime. Gutten ble utvist i tre dager, men dukket opp på skolen etter to dager og truet Robert på nytt. - De hadde liksom brukt det sterkeste virkemiddelet, og så kom han likevel og truet meg. Jeg var livredd og sa fra til gymlæreren, men hørte ikke noe mer om det, fortalte Liland.

Forsøkte selvmord

I oktober 2004 hadde Robert Liland, som nå gikk i tiende klasse, vært på kino i Kristiansand og tok Søgne-bussen hjem. På Tangvall kom to av de verste plageåndene hans på. Han ble slått og truet. De to ble senere dømt for angrepet, som ble betegnet som uprovosert og mot en forsvarsløs person.

Etter dommen opphørte mobbingen. Men i årene etterpå har Robert Liland slitt med ettervirkningene. Han har droppet ut av videregående skole, vært depressiv, hatt problemer med rus, selvskading og hatt et til og fra-forhold til arbeidslivet. I retten måtte han ta en pause da han skulle fortelle om ett av flere selvmordsforsøk. - Det var tøft. Selv om jeg har pratet om det så mange ganger før, var det tyngre enn jeg hadde trodd å rippe opp i det igjen, fortalte 23-åringen i pausen.

— Hvorfor gjør du dette?

— Til å begynne med gjorde jeg det for meg selv, men når jeg ser hvor mange som opplever mobbing, gjør jeg det for alle andre som sliter med skam og skyldfølelse, sier Robert Liland.