KRISTIANSAND: Det var mannens kolleger som avslørte det grove underslaget da de ikke fikk tallene i regnskapet til å gå opp. Ifølge dommen fra Kristiansand tingrett skjedde underslagene i perioden fra januar 2009 til juni 2011. 40-åringen jobbet som veileder og konsulent ved et opplæringskontor i Vest-Agder. Opplæringskontorene er finansiert av bransjen selv og samarbeider med fylkeskommunen når elever i videregående skole skal ut i praksis.

Forfalsket bankutskrifter

Mannen svindlet to selskaper ved å overføre henholdsvis 400.000 kroner og 185.000 kroner til private kontoer. Underslaget på 400.000 kronene skjedde da mannen skulle overføre pengene til et annet opplæringskontor i forbindelse med en fusjon.

Underslagene ble forsøkt skjult for regnskapsføreren og andre ansatte ved at mannen endret på organisasjonenes bankkontoutskrifter ved å klippe og lime opplysninger.

40-åringen ga en uforbeholden tilståelse da han møtte i Kristiansand tingrett. Til politiet har mannen forklart at underslagene begynte i det små, men at den ulovlige virksomheten etter hvert tok av.

Samfunnsstraff uaktuelt

Retten mente allmennpreventive hensyn tilsa at det måtte reageres strengt ettersom mannen hadde gjort seg skyldig i grove tillitsbrudd samt at beløpene var store. I tillegg mente retten det var straffeskjerpende at mannen hadde forsøkt å skjule underslagene ved å forfalske bankutskrifter.

Mannes forsvarer ba retten, av familiære hensyn, idømme 40-åringen samfunnsstraff. Dommerfullmektig Ingulf Nordahl skriver imidlertid i dommen at han ikke kan se at de familiære hensynene skal tillegges avgjørende vekt.

Aktor ba om at mannen skulle dømmes til sju måneders fengsel. Retten mente straffen var passende, men påpekte at straffen ville havnet på 8-9 måneders fengsel om mannen ikke hadde tilstått underslaget.

I tillegg til fengselsstraff er mannen dømt til å tilbakebetale over 560.000 kroner som han fortsatt er skyldig de to organisasjonene.