KRISTIANSAND: Lørdag skrev Fædrelandsvennen om bruddet mellom den Kristiansand-baserte bistandsorganisasjonen Strømmestiftelsen og deres kenyanske partner MYSA, etter anklager om seksuelle overgrep og omfattende korrupsjon og aldersjuks, blant annet i forbindelse med at spillere fra Kenya er sendt til Norway Cup.

— Det dere skriver om årsakene til bruddet er riktig nok, og det er en veldig lei situasjon. Men jeg vil gjerne få fram at vi faktisk ville fortsette samarbeidet med MYSA, sier Aadland.Da varslingsbrevet fra Bjørn Hareide kom, startet en prosess for å finne ut av hva som faktisk var situasjonen i MYSA. Hvor omfattende var korrupsjonen, hvor hyppig forekommende var de seksuelle overgrepene? Var det også nye eller bare gamle saker? Og hva hadde egentlig MYSA gjort med gjerningsmennene, og for å hjelpe ofrene?

GRUNNLEGGER: Kanadieren Bob Munro grunnla Mathare Youth Sports Association i 1987. Klubben har vokst til 25.000 medlemmer. Nå er han lei seg for at et 15 år langt partnerskap med Strømmestiftelsen fikk en brutal slutt i vår. Foto: Kjartan Bjelland

— Før jul frøs vi samarbeidet med MYSA, i påvente av resultatet fra granskingen vi satte i gang. Rapporten la fram dokumentasjon som overbeviste oss, og styret vårt, om at situasjonen var alvorlig. Og det er riktig at vi ble anbefalt å fortsette samarbeidet med MYSA. Vi hadde da tre alternativer: avslutte samarbeidet, fortsette granskingen, eller fortsette samarbeidet med noen krav og forutsetninger som tar grep i forhold til det rapporterte problemet.

Stilte krav

— Norway Cup-detakelsen gikk igjen i beskrivelsen av problemene. Hvis korrupsjon og overgrep ved lagutvelgelse hit er en stor del av problemet, var det naturlig å kreve at vår støtte til MYSA ikke lenger skulle gå til dette formålet, sier Aadland.

Videre mente Strømmestiftelsen at det var behov for en reform i styringsstrukturen til sin kenyanske partner, og mer åpenhet. De mente også det var behov for en bedre kjønnsbalanse, ikke minst i lederfunksjonene i MYSA.

Etter et møte i Nairobi i slutten av mars, ble de to organisasjonene enige om at undersøkelsesrapporten bekreftet innholdet i varslingsrapporten, og at man med utgangspunkt i Strømmestiftelses styrevedtak skulle utarbeide en handlingsplan for særlig å ta fatt i de nevnte utfordringene i MYSA. Det var likevel ikke full enighet om innholdet i undersøkelsesrapporten i forhold til de svært alvorlige uregelmessighetene i organisasjonen, og Strømmestiftelsen bestemte seg da for ikke å fornye avtalen med partneren.

- Gikk for langt

Bob Munro, MYSA

I Nairobi satt Bob Munro , MYSAs grunnlegger og styreleder, og mente at Strømmestiftelsen stilte for strenge krav.— Vi hadde en prosess som nesten førte til enighet. Men etter pressemeldingen har vi tydelig beveget oss i hver vår retning. Vi innser at det har vært problemer. Men vi følte Strømmestiftelsen overdrev omfanget. De la ikke vekt på at vi de siste årene har brukt kvinnelige trenere for jentene til Norway Cup, som var et viktig tiltak for å løse utfordringen med sexpress fra de mannlige trenerne.

Dessuten følte han seg urimelig presset om Norway Cup.

— Norway Cup er ikke problemet. Problemet er kulturen i slummen, og det forsøker vi å gjøre noe med, det jobber vi mer og bedre med enn mange andre. Norway Cup er en glede og et lyspunkt. Strømmestiftelsen ville ikke bare at vi skulle avstå fra å bruke deres penger til cupdeltakelsen. De krevde også at vi ikke skulle kunne samle inn penger til Norway Cup fra noen andre norske institusjoner. Da gikk de for langt, mener Munro.

Dobbelt brudd

26. april kom bruddet. Og da det skjedde, ville begge organisasjonene ut av samarbeidet på samem tid.

Klokkal ti på fem den ettermiddagen sendte Øyvind Aadland beskjeden til MYSA og til sine øvrige kontakter. Før klokka var fem, mottok de imidlertid et brev fra MYSA, der det heter at MYSA avslutter samarbeidet med Strømmestiftelsen, og i fremtiden vil forholde seg til en nystiftet organisasjon MYSAs venner i Norge.