Stine Abrahamsen hadde sin første dag i Kristiansand tingrett tirsdag. Her er hun sammen med advokaten Simen M. Nordbø, og foreldrene Ragnhild og Roald Abrahamsen. Foto: Henrik Ihme

KRISTIANSAND: Tirsdag startet rettsaken i Kristiansand tingrett, hvor Stine Abrahamsen saksøker Songdalen kommune for ikke å ha gitt henne et godt nok undervisningstilbud gjennom grunnskolen.

Sammen med sin familie og advokat mener hun at kommunen feilet i å avdekke skrive— og lærevanskene hun i etterkant har blitt utredet for.

— Jeg føler at jeg fikk sagt det jeg ville. Poenget mitt er at jeg skulle hatt et bedre undervisningstilbud enn det jeg fikk, sier 22-åringen til Fædrelandsvennen etter sin forklaring.

Betalte selv

Det var på familiens regning, og etter at 13 års skolegang var gjennomført, at hun ble utredet for dysleksi og dyskalkuli, eller lese-, skrive— og regnevansker. Da sleit hun med å få vitnemålet fra Søgne videregående skole, ettersom hun ikke klarte å bestå matteeksamen. Etter utredningen fikk hun tilpasset eksamen og bestod, men da med to år ekstra og tre stryk bak seg. Nå er hun i gang med sykepleiestudier, men hun mener det er to år for seint.Erstatningskravet er basert på at hun hadde fullført videregående skole til normert tid og startet videre utdanning uten forsinkelser. Beløpet er satt til 247.761 kroner.

—  Jeg skulle vært ferdig utdannet nå, og det vil hjelpe å få vite at jeg skulle hatt hjelp som jeg aldri fikk, har Stine Abrahamsen tidligere sagt til Fædrelandsvennen.

Frustrert

Motparten i saken er Songdalen kommune, hvor tjenestesjef Brede Skaalerud (t.h) stiller med kommunens advokat Andreas Orr Askland. Foto: Henrik Ihme

22-åringen hadde det fint sosialt, men var faglig frustrert i klasserommet. Moren Ragnhild Abrahamsen sa i retten at hun ba om at skolen tok tak i problemene, men at responsen var at Stine ikke hadde behov for tilrettelagt undervisning og at hun kunne mer hvis hun bare ville.— Jeg merket tidlig at Stine ikke maktet skolearbeidet. Leksene var uoverkommelige, men jeg fikk høre fra lærerne at det bare var slurv.

— I matematikken kom hun tilbake med bare røde streker, sa hun.

Hun fortalte at problemene fortsatte inn i ungdomsskolen.

— Hun ble ikke utredet av pp-tjenesten. Det var ikke nødvendig, for det handlet om at hun måtte konsentrere seg mer, sa hun.

Abrahamsens advokat, Simen M. Nordbø, har skrevet i sitt sluttinnlegg at skolen burde ha fattet mistanke, og kartlagt og vurdert Stine Abrahamsens læringsbehov. Dersom grunnskolen hadde sett varsellampene, ville hennes vanskeligheter blitt avdekket, mener han.

Frikjennelse

Advokat Andreas Orr Askland fører saken for Songdalen kommune, og krever full frikjennelse.

Han bestrider erstatningskravet fordi han mener at Abrahamsen gjennom hele grunnskolen hadde tilfredsstillende utbytte av den vanlige, tilpassede undervisningen, at hun fungerte godt i klasserommet og hadde en tilfredsstillende faglig utvikling.

Det påpekes også at begrepet dyskalkuli var lite kjent den gang, og at diagnosen fortsatt er omstridt.

Tjenestesjef i Songdalen, Brede Skaalerud, satt under retten sammen med advokat Askland, men de to ville ikke si mye etter at retten var hevet.

— Prosedyren min holder jeg på onsdag, er Asklands kommentar.