LYNGDAL: – Gutten har pådratt seg alvorlige skader. Men han traff en lift da han falt fra taket og ned i betonggulvet. Etter alt å dømme er den årsaken til at det ikke har gått enda verre, sier seniorrådgiver Snorre Nordstrand i Arbeidstilsynet.

Den 17 år gamle skoleeleven falt gjennom en røykluke i taket mens han var utplassert hos KLM Hus AS i Lyngdal. Entreprenøren jobbet oppe på taket på et tilbygg til Seland Mekaniske Verksted da ulykken skjedde.

– Vi vet ikke hvorfor han falt. Men dette kunne gått veldig, alvorlig galt, sier Nordstrand.

Stanset ikke arbeidet

Gutten pådro seg flere bruddskader og også indre skader etter fallet. Arbeidstilsynet inspiserte ulykkesstedet onsdag.

– Vi fant ingen grunn til å stanse arbeidet på byggeplassen. Det går som normalt. Men hvorvidt det har skjedd noe straffbart i forbindelse med ulykken er alt for tidlig å si, forklarerer seniorrådgiveren.

Kompliserer saken

Arbeidstilsynet har vært i kontakt med både entreprenør, byggherre og 17-åringens skole.

– Hendelsesforløpet er klarlagt. Men det faktum at det er en skoleelev i utplassering kan komplisere saken noe. Vi må vurdere hvilket ansvar skolen har for en elev som er utplassert, og hva slags ansvar virksomheten har, sier Nordstrand.

Feiet taket

Etterforskningsleder Jan Terje Aas ved Lyngdals lensmannskontor sier at 17-åringen feiet på taket da han falt ned.

– Hans arbeidskollega forteller at gutten gikk bakover og feiet på taket. Der er det fem røykluker på cirka én ganger én meter. Gutten falt ned i en av disse, forklarer Aas.

– Heldig som overlevde

Politiet undersøkte stedet tirsdag. Vitner ble avhørt, men det er Arbeidstilsynet som skal konkludere i saken.

– Vi støtter oss til Arbeidstilsynet. Det er de som har ekspertisen og undersøker ansvarsforholdet. Når noen faller fra en sånn høyde oppretter vi sak for å undersøke om det har skjedd noe straffbart. Men vi tar ikke stilling til noe før rapporten fra Arbeidstilsynet kommer, sier etterforskningslederen,

Han legger til at guttens liv ikke har stått i fare etter ulykken.

– Men jeg har tenkt mine tanker. Han er heldig som overlevde, sier Aas.

– Veldig trist

17-åringen går andreåret på Lister videregående skole studiested Lyngdal. Rektor Elin Stavrum synes situasjonen er tragisk.

– Det som har skjedd er høyst beklagelig og veldig trist. Vi har kontakt med de foresatte, sier hun.

Av hensyn til både Arbeidstilsynet og politiets etterforskning ønsker hun ikke å si noe om hendelsesforløpet.

– Vi leverer en rapport på våre rutiner. Deretter må politiet og Arbeidstilsynet ta stilling til hvem som har gjort hva, sier Stavrum.

Andre dagen i bedriften

Rektoren forteller at eleven begynte i utplassering mandag, bare én dag før han falt ned fra taket.

– Vi har et ansvar for å lære opp elevene i henhold til helse-, miljø— og sikkerhetsrutiner. Når eleven er utplassert overtar bedriften sikkerhetsansvaret, men forsikringen er gjennom oss, forteller hun.

Daglig leder i KLM Hus AS, Arne Pettersen, har ikke ønsket å kommentere ulykken og henviser til politiet og Arbeidstilsynet.