AGDER: Halvparten av kommunene på Sørlandet har ikke pol, og i innlandet kan avstanden bli lang for å kjøpe en flaske vin eller to. Flere kommuner har aktive søknader inne hos Vinmonopolet, men har for spinkelt befolkningsgrunnlag til at de blir tildelt polutsalg.

— Problemet er at omsetningen kan bli for liten. Vi er ikke ute etter å gå med store overskudd, men vårt mandat er at polutsalgene skal være lønnsomme, slik at ikke staten subsidierer salg av alkohol, sier pressesjef i Vinmonopolet, Jens Nordahl.

Mange har søkt

Flere Agder-kommuner har imidlertid søkt om å få pol. I Songdalen søkte kommunestyret til Vinmonopolet i 2004. Men kommunen med 6300 innbyggere, og som ligger kloss på polet på Tangvall i Søgne, venter fortsatt.

NETT--grafikk580pix.jpg

— Jeg tror et pol vil være bra for handelen i kommunen. Både med tanke på salget og for å åpne flere, nye butikker i kommunen. Området på Brennåsen/Rosseland vil nok være mest aktuelt, sier ordfører Johnny Greibesland (Sp) til Fædrelandsvennen.

Daglig leder av Kiwi Brennåsen ønsker å huse Vinmonopolet i egne næringslokaler, noe Johnny Greibesland er positiv til. På Brennåsen er folk imidlertid usikre på behovet.

— Jeg ser at det kan bli langt å dra for mange, men mellom Brennåsen og Søgne er det bare fem minutter å kjøre, sier Vidar Haugene fra Søgne.

Rune Haugene, som bor på Brennåsen, er enig.

— Dette er et viktig knutepunkt, men vi må ikke gjøre alkohol altfor tilgjengelig heller.

«Minipol»

Men kommunen som til nå har blitt forbigått i tildelingsprosessen, kan sammen med flere andre Agder-kommuner være mer aktuell enn noensinne.

Vinmonopolet skal neste år teste ut såkalte kategori èn-butikker. Disse vil være på under 50 kvadratmeter, ha begrenset åpningstid og et vareutvalg på rundt 200 titler. Dersom testbutikkene går bra, skal konseptet utvides ved neste tildelingsrunde i november 2014. De politiske føringene er at Vinmonopolet skal øke sin tilgjengelighet for å oppnå legitimitet i folket.

Styret i Vinmonopolet ser spesielt på kjøpekraft, bosetting og avstand til nærmeste pol før nye utsalg godkjennes. Neste runde med tildeling av utsalg skjer på styremøtet 21. november.

— Et typisk tettsted som skal få en kategori én-butikk må ha ti/tolv bransjer innen detaljhandel, kanskje en fabrikk eller stor bedrift og en del arbeidsplasser, sier Jens Nordahl.

— Årlig handelsomsetning i detaljhandelen bør ligge over 100 millioner kroner, og kommunen bør ha mellom 3000–4000 innbyggere. Samtidig bør det være minst rundt tre mil til nærmeste pol.

Avhold

En annen grunn til at halvparten av kommunene ikke har pol kan være at avholdskulturen står sterkt. Vinmonopolet har identifisert Indre Agder som et av fire slike områder i Norge, ved siden av deler av Rogaland, Sunnhordland og Sunnmøre.

— Det kan godt være at ytre Agder har kulturen i like stor grad, men at vi ikke ser det i salget på grunn av turistene sommerstid, sier Nordahl.

Vil ha pol-debatt

Ordfører i Birkenes, Arild Windsland (H), sier at han gjerne løfter opp diskusjon på om Birkenes burde søke om pol.

Birkenes er en av kommunene i Agder som hverken har pol eller har søkt om å få det. Kommunen er med rundt 5000 innbyggere aktuelle for et minipol.

— Dette er noe vi må følge med på, for mangelen på pol gir utvilsomt handelslekkasje, sier ordfører Arild Windsland.

— Jeg tror at et pol på Birkeland vil styrke sentrum og butikkene der. Det er bare at det ikke har vært særlig realistisk før nå.

Han tror likevel at et slikt forslag vil starte en alkoholpolitisk debatt.

— Vi var en av de siste kommunene i Agder til å selge øl i butikk etter harde slag i kommunestyret på 1980-tallet, og avholdsbevegelsen står der fortsatt.

— Men befolkningen endrer seg, og det er ikke sikkert at den motstanden er like sterk.

Helsedepartementet: Interessant

Statssekretær ved Helse- og omsorgsdepartementet, Cecilie Brein-Karlsen (Frp), sier at departementet vil følge forsøksordningen med småbutikker tett.

— Departementet er informert om at det kan være grunnlag for å etablere flere småbutikker. Utsalg i flere småbyer og tettsteder vil ikke undergrave monopolet, men tvert om bidra til opprettholdelse da det sikrer likere tilgang til Vinmonopolets tjenester i hele landet. Dette er interessant og noe vi vil vurdere nærmere, skriver Cecilie Brein-Karlsen i en e-post til Fædrelandsvennen.

Hun sier samtidig at vinsalg i butikk ikke er aktuelt.

Samarbeidsavtalen med KrF og Venstre slår fast at dagens alkoholpolitikk skal ligge fast. Vin i butikk er ikke forenlig med monopolordningen vi har i Norge.