BIRKENES: I en fersk rapport fra Telemarksforskning kommer det fram at nedleggelsen av de to distriktsskolene vil føre til en besparelse på mellom 3,5 og 4 millioner.

— 3,5 millioner er jo en del penger, men det er nok mindre enn de hadde trodd på forhånd, sier rektor ved Herefoss skole, Tor Helge Olsen.

Birkenes kommune har i dag fire skoler. I rapporten slås det fast at å samle all skoledrift på Birkeland vil være det mest lønnsomme. Medaljens bakside er at en samling vil føre til at skolekapasiteten på Birkeland vil bli sprengt, slik at skolene her vil måtte bygges ut umiddelbart.

— Da snakker vi om en helt annen bruk av penger, trolig titalls millioner, sier Olsen.

I rapporten kommer Telemarksforskning med flere anbefalinger:

  • Vente med strukturendringer til man har iverksatt kapasitetsutvidelse på Birkeland.

  • Snarest starte planleggingen av utbygging ved Birkeland og Valstrand skole.

  • Videreføre samarbeidet med andre kommuner om overføring av elever.

Må utvide før 2020

Ifølge Telemarksforskning vil kapasiteten ved skolene på Birkeland bli sprengt om to til ti år. Skolesjef Geir Svenningsen mener at det nå er viktig å tenke langsiktig.

— Hvis administrasjonen skal foreslå endringer må vi ha et tidsperspektiv som går lenger enn 2014. Vi bør nå ta oss god tid og foreta en del risikoanalyser basert på de rapportene og kunnskapene vi nå har fått, ifølge Svenningsen.

Han sier kommunen er i gang med å planlegge en utvidet kapasitet på Birkeland.

— Vi har begynt på et investeringsprosjekt ved Birkeland barneskole, som dreier seg om å utnytte arealene bedre. Dette prosjektet har blitt utsatt fordi vi ville ta med oss innspillene som nå har kommet, sier Svenningsen.

Ifølge Statistisk sentralbyrå vil befolkningen i Birkenes øke med 41,3 prosent fram til 2030. Svenningsen sier at skoleledelsen fram til nå har operert med 2020 som en grense for når skolekapasiteten på Birkeland må være utvidet.

Tviler på endringer

Ordfører Arild Windsland (H) tviler på at politikerne vil gå inn for umiddelbare endringer av skolestrukturen. Politikerne har tidligere sagt at grendeskolene ikke skal røres i den inneværende perioden, det vil si før 2015. — Å legge ned skoler tror jeg sitter langt inne. Her er det viktig å ta to tanker i hodet på en gang. Dette handler jo også om bygdeutvikling, sier Windsland.

Han mener rapporten viser at skoledriften har flere utfordringer som bør tas tak i.

— Vi har en utfordring når det gjelder spesialundervisning. Det tallet er for høyt. Vi må dessuten se på hva vi kan gjøre med andre driftskostnader som er høye, sier Windsland.

Kommunen styrer mot et underskudd på rundt 11 millioner kroner i 2013 og administrasjonen jobber nå på spreng med å finne ut hvor det kan spares penger. I rapporten blir både spesialundervisning, renhold og en annen inndeling av klasser pekt på når det gjelder muligheter for innsparinger.

Klokken 18 onsdag kveld vil alle de ansatte i skolen få presentert rapporten. Senere på kvelden blir innholdet tema under et åpent folkemøte på Valstrand kulturarena.

  • Å legge ned skoler tror jeg sitter langt inne