KRISTIANSAND: Det kom fram under en befaring i Auglandsbukta onsdag, der blant andre rektorene for Åsane og Vågsbygd skole, ingeniørvesenet, veivesenet og oppvekstdirektørens stab deltok.

— Jeg får nå bekreftet det vi har hevdet hele veien. Det er ikke lagt til grunn sikker skolevei i vedtaket som er fattet for sammenslåingen av skolene, og det er heller ikke mulig å oppnå sikker skolevei ved en slik sammenslåing, sier Preben Monen, som er far til et av de berørte barna.

Må bytte skole

Foreldre av barna som bor på Jaktodden og rundt har aksjonert mot kommunens vedtak om å slå sammen Vågsbygd og Åsane skole administrativt til skolestart neste år, ettersom de minste barna på Vågsbygd skole da må flytte over til Åsane fram til 4. klasse. Det innebærer en ny skolevei, som krysser den tungt trafikkerte Vågsbygdveien.

Befaringen viste at det ikke er planer om eller midler til å sikre skoleveien i årene fremover, og at skoleskyss vil være et alternativ for barna på Jaktodden, Lumber og Skyllingsheia.

— Jeg kan ikke se at det er mulig å spare penger på en sammenslåing når det kommer nye utgifter til transport og fremtidig infrastruktur, sier Monen, som er tydelig på at foreldrene ønsker at vedtaket om sammenslåing utsettets til en sikker skolevei er på plass.

Kommunen har beregnet at den vil spare 2,7 millioner kroner i året ved sammenslåing av skolene, men Monen mener at det enten vil bli spist opp av utgifter til utbedring av skolevei, eller stadig økende utgifter til skoleskyss.

— Dessuten er ikke skoleskyss et godt alternativ for barna. Å gå til skolen handler om mosjon og sosialt samvær for barna, sier han.

Årlig utgift for skoleskyss er utregnet til å være 100.000 kroner i året. Det foreligger foreløpig ingen planer om å utbedre trafikksikkerheten for å krysse Vågsbygdveien i Auglandsbukta. I Broveien, en problematisk gate å ferdes for skolebarn også i dag, vil utbedringer av gangfelt ikke være mulig å få til før om fem-ti år, og da til en kostnad på minst 15 millioner kroner.

Skoleskyss

Oppvekstdirektør Arild Rekve sier til Fædrelandsvennen at det har vært godt kjent at den nye skoleveien er problematisk.

— I verste fall må vi vurdere skoleskyss for disse barna, som vil koste rundt 100.000 kroner. Det er ikke en ideell løsning, men barn som har særlig farlig eller vanskelig skolevei har rett på skoleskyss, sier han.

Rekve sier at kommunen nå skal vurdere hvilke tiltak som vil være aktuelle.

— Det er for tidlig å si hva vi lander på nå. Det er ennå et år til dette blir aktuelt. Nå har jeg bedt om en gjennomgang, sier han, og fortsetter:

— Dette er alltid vanskelig for dem det gjelder, og jeg har forståelse for at dette er en ulempe. Men vi har skoler i kvadraturen også hvor barn må krysse veier, så dette er ikke noe nytt, sier han.

Seniorrådgiver i oppvekstdirektørens stab, Svein Tore Kvernes, sier at det også finnes en forbindelse lenger syd, der en overgang krysser over til Vågsbygd ringvei.

— Derfra går veien rett opp til Åsane skole. Det er en mulighet vi kan komme til å peke på for enkelte.