Kjendispressen fikk en real godbit i fanget søndag.

Skuespiller Michael Douglas (68) ble spurt av en journalist fra den engelske avisen The Guardian om han ikke trodde røyking og rusmidler kunne ligge bak strupekreften han fikk i 2010. — Nei. Nei, fordi, uten å bli for spesifikk, denne typen kreft forårsakes av HPV, som faktisk kommer fra oralsex,svarte Douglas til omverdens store interesse.

Selv om Douglas i ettertid har moderert uttalelsen, har han likevel klart å rette et enorm oppmerksomhet på kreft forårsaket av viruset HPV.

Skuespiller Michael Douglas (68) fortalte verden at strupekreften hans ble forårsaket av oralsex. Foto: AP Photo / NTB scanpix

Men stemmer det at oralsex kan gi deg kreft?Svaret er dessverre ja, selv om risikoen for å bli rammet er veldig liten.

Folk flest har hatt HPV

HPV er et seksuelt overførbart og svært smittsomt virus. Mellom 70 og 80 prosent av befolkningen blir smittet én eller flere ganger i løpet livet, så det er sannsynlig at du allerede er blitt infisert.

Som regel merker man ikke at man har HPV, og man sjekkes heller ikke for sykdommen på samme måte som andre kjønnssykdommer.

I de aller fleste tilfeller er viruset imidlertid ikke kreftfremkallende.

Overlege ved Universitetssykehuset i Nord-Norge og HPV-ekspert Sveinung Wergeland Sørbye forteller at 90 prosent av HPV-infeksjonene forsvinner av seg selv i løpet av ett til to år. Og det er først når infeksjonen får vedvare i flere år at risiko for kreft øker.

— Man regner med at det vanligvis tar 10 til 15 år fra smitte til kreften oppstår. For noen kan det ta over 30 år, sier Sørbye til Aftenposten.

— Hvorfor noen infeksjoner forsvinner og ikke andre, vet man lite om. Men man vet at røykere i større grad har virusinfeksjoner som vedvarer, legger han til.

Jenter vaksineres

HPV-viruset er allerede godt kjent for mange gjennom vaksinen som gis til jenter i syvende trinn på barneskolen.

Med vaksinen blir jentene beskyttet mot smitte fra de to HPV-typene som står bak 70 prosent av all livmorhalskreft.

Forkjemperne for denne vaksinen mener at rundt 150 tilfeller av livmorhalskreft kan unngås årlig på grunn av tiltaket. De anslår også at vaksinen kan forebygge like mange tilfeller av andre typer HPV-relatert kreft og mener derfor at vaksinen bør utvides til å gjelde gutter.

Det er nemlig mer ukjent at HPV også smitter gjennom oral- og analsex – og at dette kan gi kreft i endetarm, svelget og munnhulen.

Stadig flere med HPV i munnen

Særlig kreft i svelg og munnhule – eller i strupen slik som Michael Douglas opplevde – er noe som opptar HPV-ekspertene.

Til tross for at færre røyker, har slik kreft vært økende de siste 20 årene. HPV og oralsex regnes som årsak til dette.

I 1981 var det 296 personer som fikk kreft i munn, svelg eller strupe i Norge, ifølge Kreftregisteret. I 2010 hadde tallet steget til 458, altså en økning på 54 prosent.

En svensk studie av kreft i halsregionen fra 2009 gjorde oppsiktsvekkende funn. Forekomsten av HPV i svulstene som ble undersøkt, hadde økt fra 23 prosent i 1973 til hele 93 prosent i 2006/2007. Det er promiskuitet som får skylden for HPV-virusets fremgang.

- HPV er et virus som vi sannsynligvis har hatt i flere millioner år, men som aldri hatt så gode forhold som nå. Dette fordi smittemuligheten er så gode – folk har flere seksualpartnere og starter i yngre alder, sier Ole Erik Iversen, professor i gynekologi ved Haukeland universitetssykehus.

Menn får oftere HPV i munnen

Mens kvinner tradisjonelt har vært mest utsatt på grunn av den livsfarlige og hyppigere livmorhalskreften, har menn større risiko enn kvinner for å bli smittet av HPV gjennom oralsex.

Hvorfor vet man ikke sikkert.

En teori går ut på at HPV smitter lettere fra kvinner til menn enn fra menn til kvinner.

En annen teori – som er den overlege Sørbye hører fra gynekologene han er i kontakt med – går ut på at menn oftere utfører oralsex enn kvinner.

Andre HPV-relaterte krefttyper, som anal- og peniskreft – samt kreft i andre deler av kvinnens kjønnsorgan – er mer sjeldent (se fakta i toppen av saken).

Liten sjanse

Kjønnssykdommer og kreft høres i utgangspunktet ut som en fryktinngytende kombinasjon. Men selv om skuespiller Michael Douglas kan ha rett i at kreften hans kom av oralsex, er det ikke nødvendig å frykte for at det samme skjer en selv.

Statistikkekspert Carl Henrik Knutsen setter tallene i perspektiv.

Hvis man bare ser på de krefttypene som særlig relateres til HPV (se faktaboks), er det bare 1 av 10.000 innbyggere i Norge som pådrar seg HPV-kreft hvert år, opplyser han.

- Det er selvfølgelig veldig alvorlig for dem det gjelder. Men det finnes andre sykdommer som man kan uroe seg mer for hvis man ser på forekomsten, som for eksempel brystkreft, sier Knutsen, som er førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo.

Smitter ved hudkontakt

Grunnen til at HPV smitter så lett, er at hudcellene produserer tusenvis av virus uten at du merker noe til infeksjonen. Ved samleie og annen intim kontakt oppstår det små rifter i hud og slimhinner slik at viruset får tilgang til hudlag lenger inn.

- Kondom gir ikke fullgod beskyttelse fordi HPV kan smitte fra hud som ikke er dekket av kondomet, opplyser Iversen.

Den beste, og mest åpenbare, måten å unngå HPV, er å unngå sex eller redusere antall seksualpartnere.

— Jo flere partnere, jo større mulighet for virusoverføring, slår Iversen fast.

Kilder: Overlege Sveinung Wergeland Sørbye, professor og gynekologOle Erik Iversen, allmennlege og sexolog Kjell Olav B. Svendsen, Kreftregisteret.