SØGNE: Ordningen som koster Søgne kommune anslagsvis én million kroner i året har vært et prøveprosjekt, og når den nå skal evalueres etter ett år, mener rådmannen at pengene vil gjøre mer nytte i barnehagesektoren.

Saken skal opp til behandling i Tjenesteutvalget onsdag, og rådmannens tydelige innstilling er at ordningen avvikles.

Hjemme uansett

Foreldre som benytter seg av den kommunale kontantstøtten får utbetalt 4000 kroner i måneden. Men kommunen har funnet ut at mange av foreldrene som får kontantstøtte vil velge å være hjemme uansett, uavhengig av om de mottar støtten eller ikke.

Det tyder på at kontantstøtten ikke er et sentralt insentiv for foreldre som ønsker å være hjemme med barna.

Da prøveordningen ble satt i verk gikk 180 av toåringene i barnehage, mens foreldrene til 21 barn fikk innvilget kontantstøtte.

Men bare tre foreldre har varslet at de vurderer å si opp tildelt barnehageplass til høsten dersom kontantstøtteordningen videreføres. Det betyr at de resterende 18 vil være hjemme med barnet uavhengig av støtten.

Ledige plasser

Kommunen sparer 400.000 kroner på at de tre velger kontantstøtte framfor barnehageplass. På den annen side har kommunen en utgift til de 18 andre på 864.000 kroner.

Fra dette bemerker saksbehandler Siw Qvale Granroth at siden det i perioden har vært ledige barnehageplasser i både private og kommunale barnehager som fylles opp av barn uten rett, er det ingen reell besparelse med kontantstøtten, snarere tvert i mot.

«I Søgne er det mer enn 700 barn som går i barnehage. Å bruke én million kroner på å heve kvaliteten for disse, er å anbefale framfor å bruke dette beløpet på de 21 som ikke ønsker barnehageplass, og som uansett ville vært hjemme med foreldrene», heter det i saksframlegget.

«Med bakgrunn i at et stort flertall benytter barnehagetilbud til tross for mulig kontantstøtteordning, vurderer enhet for barnehager at kontantstøtte i liten grad vil bli benyttet», heter det videre.

Ønsker fortsettelse

Onsdag skal politikerne behandle saken, men det borgerlige flertallet har overfor Fædrelandsvennen tidligere gjort det klart at de ønsker å videreføre ordningen.

— Vi er veldig oppsatt på å videreføre ordningen. Ikke fordi det er vårt mål at foreldre skal gå hjemme med barna sine, men fordi vi ønsker å gi dem en reell mulighet til å ha den valgfriheten kontantstøtten gir, sa Torfinn Kleivset (KrF) i mars.

Han var da klar på hva han vil gå inn for politisk, og sa at han hadde fått med seg både Frp og Høyre på laget.