KRISTIANSAND: — Når så pass mange etterforskere tas ut i streik, så får det umiddelbart konsekvenser for saksbehandlingen. Det vil være mange oppgaver hvor vi ikke klarer å holde tidsfristene, sier politistasjonssjef Ole Hortemo til Fædrelandsvennen.

Politistasjonssjef Ole Hortemo. Foto: Tore André Baardsen

Siden torsdag før pinsen har fem ansatte ved Kristiansand politistasjon vært tatt ut i streik. Fra i dag er ytterligere 12 ansatte i lønnskonflikt med arbeidsgiveren.

Ikke kapasitet

— Hva kan opptrappingen bety for publikum?

— I pinsen hadde vi eksempelvis flere grove voldssaker i Kristiansand. I en av sakene nektet de involverte å uttale seg. Ved ordinær bemanning klarer vi normalt å komme til bunns i slike saker. Det blir langt vanskeligere når vi ikke har etterforskere på jobb, sier Hortemo.

Hortemo sier vakt og beredskap skjermes når flere politifolk fra i dag går ut i streik.

— Det er ikke den uniformerte styrken som rammes. Vi prioriterer det operative arbeidet, men det er oppfølging av hendelsene som blir vanskeligere, sier Hortemo.

Kriminalsjef og konsituert politimester, Arne Pedersen, sier det er politistasjonene i Kristiansand og Arendal som først og fremst rammes når streiken nå trappes opp. Før pinsen ble en rekke ansatte i felles kriminalenhet tatt ut.

Håndterer alvorlige saker

Kriminalsjef i Agder politidistrikt, Arne Pedersen. Foto: ARKIVFOTO

— Vi vil fortsatt klarer å håndtere de alvorligste sakene som dukker opp, men det er ikke til å legge skjul på at vi blir kraftig nedbemannet på etterforskningssiden. Det betyr at en del saker vil måtte ligge i bero til streiken er over, sier Pedersen.Kriminalsjefen opplyser at det blant annet er mange tatt ut i streik på seksjonene for økonomisk kriminalitet og organisert kriminalitet.

— I tillegg merker vi at politifolk som til daglig jobber med sedelighetssaker og dommeravhør ikke er til stedet. Det gir allerede negative virkninger, sier Pedersen.

— Kan det være aktuelt å gjøre "troppeforflytninger" når enkelte avdelinger blir hardt rammet av streiken?

— Nei, normalt sett ikke. Det vil kunne oppfattes som streikebryteri. Kommer man imidlertid dit hen at enkelte soner rammes urimelig hardt, så vil det være naturlig å diskutere tiltak med streikeledelsen, sier Pedersen.

Totalt 97 i streik

I tillegg til politifolk er også en rekke av de streikende kontoransatte. Det er en overvekt av politiansatte i streik. Ifølge leder av Politiets fellesforbund i Agder, Ernst Olav Lunde, er det nå totalt 97 streikende i Agder-fylkene.

— Jeg synes motivasjonen blant de streikende er overraskende god. De er flinke til å fronte saken, og det er godt humør og streikevilje. Vi er spente på om de sentralene aktørene klarer å komme til enighet, men jeg har ikke fått tilbakemelding på at det er noen bevegelse, sier Lunde.