ÅSERAL: — Bøndene har kjørt traktorlass på traktorlass med sau på heia. Ei binne med unge her da, kan du tenke selv hva vil føre til. En kamerat og jeg går nå inn i heia for å se etter spor, forteller Tor Stray som bor med Skjerka.

Redde turister

Det var torsdag noen hollandske turister, redde og oppskakede, kom løpende ned til Åseral Turistheim. De var helt sikre på at de hadde observert ei bjørnebinne med unge oppe på Knodden, et fjell i området, ifølge daglig leder ved turistheimen Cornelia Koller.

— De har reist nå, men de var helt sikre på at de så bjørn med avkom. Jeg meldte videre til kommunen, forteller Koller.

Hun synes et er moro at det er bjørn i området, men synes Knodden er litt vel nærme. Også hun er noe utrygg.

Kjempesensasjon

Leder for naturoppsynet i Vest-Agder, Jon Erling Skåtan, beroliger kraftig:

— Det ville vært en kjempesensasjon hvis ei binne med unge var i Åseral. Det er sjelden vi med så stor grad av sikkerhet kan avvise en observasjon av rovdyr som i dette tilfellet, sier Skåtan.

— Du er 100 prosent sikker?

— Nesten. Jeg mener vi nærmest kan fastslå at det ikke er binne med unge i Åseral. Jeg fikk meldingen om observasjonen fredag, og fant ingen grunn til å rykke ut, sier han.

Klistret til Sverige

Skåtan viser til at bjørnebinner etablerer seg med unger i samme nærområde som de selv vokste opp med sin mor. Han sier bjørnebinnene i Norge derfor lever klistret opp til svenskegrensen i sør og finskegrensen i nord.

— De produserende binneområdene utvider seg ekstremt sakte, og det ville vært en kjempesensasjon hvis ei binne med unge har overvintret i Åseral. Vi har ingen bjørneobservasjoner fra i høst og vinter, og vi har heller ingen meldinger om at bjørn har tatt sau, sier Skåtan.

— Hva har hollenderne sett da?

— Si det, men bjørn er det nok ikke, sier Skåtan.

Sporjakt

Lokal beboer Tor Stray er ikke så sikker på hva han skal tro. Han er på tur i heia lørdag for å se om han kan finne ut mer. Bjørneobservasjonen skal ha vært det store samtaleemnet under fredagskaffen på turistsenteret.

Skåtan sier det er vanskelig å lete. Bjørn er et av dyrene som er svært vanskelig å finne spor etter.