Erlend Mår Fjukstad (15) viser stolt fram fisken som han skal sløye. Arbeidet er til å få muskler av, ifølge Oddemarka-eleven. Foto: Hans Petter Rolke
Ei jente på verkstedgulvet i bilbransjen er et sjeldent syn. Louise Berge (15) synes hun har lært mye nyttig hos Abrahamsen Auto AS i Sørlandsparken. Foto: Hans Petter Rolke

Denne uken har elever på 10. trinn ved Oddemarka skole hatt arbeidsuke. Elevene har selv valgt hva de vil arbeide med. Det har blitt alt fra å være frisør til bilmekaniker.

Sosialt

Amalie Aasen (15) valgte Tango Frisør i sentrum av Kristiansand, fordi hun er interessert i hårpleie og styling.

— Jeg synes det har vært lærerikt og jobbe her og få et inntrykk av hvordan det er å jobbe som frisør. Jeg trives godt med å ta telefonen. Og det er hyggelig medarbeidere.

På spørsmål om hun har noen gode råd for dette yrket, svarer hun:

— Det er viktig med god folkeskikk og være imøtekommende mot kunder.

Nøye med kniven

En annen som har vært ute i arbeidsuka, er Erlend Mår Fjukstad (15). Han har fått god erfaring med hvordan det er å jobbe på fiskebrygga hos Fiskeeksperten Reinhartsen.

— Dagene har gått mye til å sløye fisk, noe jeg etter hvert har fått taket på, og som er en god ting å kunne, sier Fjukstad.

Han har lært at det å være nøye med kniven er viktig i dette yrket.

— Samtidig er det et tungt og krevende arbeid, så nå satser jeg på å få litt muskler snart, sier han og ler.

Uvanlig valg

Louise Berge (15) har fått jobb på en mannsdominert arbeidsplass. På verkstedet til Abrahamsen Auto AS i Sørlandsparken har hun blant annet skiftet dekk og sette på tilhengerfeste.

— Det er fint å få litt peiling på bil og hvordan man bør ta vare på den. Dette er nyttig erfaring å ta med seg inn i voksenlivet, mener Berge. Hun synes det har vært gøy, til tross for lange arbeidsdager.

— Det har vært lærerikt og spennende å jobbe her, oppsummerer femtenåringen med et stort smil.