KRISTIANSAND: Hun går blant annet ut mot næringslivsleder Einar Øgrey Brandsdal som mener at det er naturlig at kvinner velger å være hjemme framfor å jobbe.

— Jeg har bodd her siden 2006 og kjenner ingen med de holdningene som Brandsdal har. Men jeg snakker med folk som er skeptiske til å flytte ned på grunn av de holdningene de tror er her, sier Cecilie Nissen som er daglig leder og kunstnerisk leder ved Sørlandets Kunsthall.

Hun mener at også Fædrelandsvennen bidrar til å skape et negativt inntrykk ved å gi konservative holdninger mye spalteplass.

— Det er veldig pinlig. Alle de som står frem med de mest ekstreme synspunktene, kommer fra Sørlandet. Venner jeg har andre steder i landet blir helt sjokkert, sier Nissen som også er politiker i Venstre.

Bare velge

Likestillingsdebatten startet etter et formannskapsmøte der det blant annet ble diskutert hvor flinke Kristiansand er på likestilling. Fra Arbeiderpartiet ble det dradd fram at mye deltidsarbeid blant kvinner er et problem.

Brandsdal kastet seg inn i debatten og har blitt angrepet for å spre konservative holdninger.— Jeg må bare si at jeg ikke skjønner hva som er problemet. Folk må få velge selv hva de vil gjøre. Problemet er at kvinner som velger å være hjemme med barna nærmest blir gjort narr av, sier han.

Han er ikke med på at han sprer et dårlig inntrykk av landsdelen.

— Jeg er på ingen måte bakstreversk. I min ledergruppe er det tre kvinner og fire menn, sier Brandsdal.

Lite tilrettelagt

Men Cecilie Nissen er uenig i at det er så enkelt at kvinner bare må få bestemme selv. Hun mener saken dreier seg om kvinner har mulighet til å velge.

— Det er veldig naivt. Det finnes veldig få lederjobber for kvinner. Jeg jobber selv som leder av en kunstinstitusjon og må jobbe deltid. Det gjelder to av tre kunstinstitusjoner i byen. De lederjobbene som tiltrekker flest kvinner, finnes det få av, sier Nissen.- Da må kvinner kanskje velge en utdannelse der de kan få lederstillinger?

— Ja, men da må samfunnet også stimulere til at de velger slik og ikke si at det er best at de er hjemme. Folk skal selvfølgelig få velge selv, men samfunnet skal også stimulere til at de velger utradisjonelt. Og vi må også kunne velge mellom heltidsstillinger.

Liberale

Cecilie Nissen mener hun ikke ser ned på kvinner som vil være hjemme, men mener hun må få lov å si ifra om at det har konsekvenser for blant annet pensjon hvis man vil være hjemme

— Skjønner du at noen føler de blir sett ned på fordi de er hjemme?

— Det skjønner jeg, men debatten kommer sånn ut av alle dimensjoner. Sannheten ligger et sted midt imellom.