KRISTIANSAND: — Det er fantastisk hyggelig og en spore til videre innsats, veldig hyggelig, sier prisvinner Terje Fjellvang som gjerne vil fremheve kollegene i økonomisektoren i Kristiansand kommune, som han mener har dyktige folk.

— Kemner, regnskapssjef og økonomiske rådgivere; det er et godt team, sier Fjellvang.

Prisen

Det er Norges kemner- og kommuneøkonomers forbund som sammen med Kommunalbanken Norge delte ut prisen mandag kveld, som består av statuen "I dype tanker" av kunstneren Gerd Løvold, et diplom og en sjekk på 30.000 kroner.

Juryen fremhevet først og fremst Fjellvang for hans faglige dyktighet og store engasjement i offentlig sektor:

I juryens begrunnelse heter det blant annet: "Vinneren har en oversikt over fagfeltet som det er få forunt. En usedvanlig god pedagog som formidler kompliserte ting på en forståelig måte. Så er da også vinneren en ettertraktet foredragsholder både i kommunen og for Fylkesmannen og KS.

Det sies at vinneren er lydhør overfor omgivelsene, og spiller andre gode. Vinneren karakteriseres som en person som er flink til å fremheve og motivere sine ansatte, samt spille på lag og løse utfordrende oppgaver sammen med andre."

Styringsdata

Juryen fremhevet også Fjellvangs arbeidet innen Aggregerte Styringsdata for Samarbeidende Storkommuner, forkortet til ASSS-samarbeidet, som kort sagt handler om å fremskaffe sammenlignbare tall mellom kommunene.

"Hovedfokus for samarbeidet er utvikling og analyse av styringsdata på aggregert nivå, og det fungerer som en arena for samhandling med KS. Vinneren har i alle år nedlagt en formidabel innsats i samarbeidet", heter det i juryens begrunnelse.

Fjellvang beskriver det slik:

— Samarbeidet med de store kommunene i nettverket handler om systematisk jobbing, slik at vi kan sammenligne vanskelige størrelser og sørge for at kvaliteten i dataene er så gode som mulig. Det skal være så god kvalitet på nøkkeltallene at bystyret og administrasjonen kan få et godt beslutningrunnlag, sier Fjellvang.

— Samtidig skaper disse tallene en god læringsarena for ansatte i kommunene, slik at vi kan finne ut hvem som driver best. Blant annet ser vi for eksempel at helse- og omsorgssektoren i Kristiansand etter forholdene leverer bra kvalitet, driver rimelig, samtidig som den kommer godt ut på produksjon. Samtidig kan vi se at skolen i byen er dyrere enn i andre kommuner, som blant annet handler om skolestrukturen. Slik kan vi se at det er et potensial til å gjøre det bedre på kvalitet eller på kostnadssiden. Det er et omfattende arbeid, men vi lærer systematisk av hverandre og kan forbedre tjenestene, forteller Fjellvang.