KRISTIANSAND: Søndag knuste Julius en rute rett foran nesa på gjester i Dyreparken. Han har tidligere kastet bæsj på publikum, bitt av en finger på en mann og stjålet is fra barn.

Rebelsk ungdom

— De fleste må vel gjennom en rebelsk ungdomstid, Julius også. Han har mange rampestreker på samvittigheten. Men nå er han blitt voksen. Å kaste seg hardt inn i glassvinduet er hans oppgave, for å markere seg som sjef. Men jeg skjønner at folk blir skremt, sier dyrepasser Rune Landås.

Han er den som har mest med sjimpansene å gjøre. Og han beskriver Julius som en god leder for flokken. Men slik har det ikke alltid vært.— Han trenger hele tiden utfordringer. For å få tiden til å gå, fant han på litt av hvert tidligere, sier Landås.

Kjærestedrama

Nå som han er godt voksen, har Julius nok med å holde styr på både ekskjærestene, Josefine og Miff, og sin nye kjæreste, Bini.

— Det er damene som lager drama, og Julius må ordne opp. De sladrer til Julius, og ingen vil innrømme sine feil. Så nå har han ikke tid til så mange sprell, annet enn å sparke, slå og skrike for å markere sin posisjon som leder, forklarer Landås.

Kaster bæsj

Dyrepasseren forteller at det stadig hender at Julius bæsjer i sin egen hånd og kaster bæsjen på folk.

— Alle sjimpansene gjør dette. De synes det er gøy når mennesker reagerer med hyl og skriking, så det er for å underholde seg selv, sier Landås.

(Les mer under bildet)

- Egentlig bare snill: Dyrepasser Rune Landås (t.v.) forteller at Julius egentlig har lagt rampestrekene på hylla. ?Nå har han nok med å holde styr på damene i flokken. Og for å markere seg som lede, er han nødt til å lage litt bråk og spetakkel, sier Landås. Foto: Kristin Ellefsen

— Egentlig godgutt Dyrepasser Landås beskriver dagens Julius som en godgutt.

— Han er bare godheten selv bak den tøffe fasaden. Han er blant annet glad i å hjelpe meg med å pille på sår på hendene mine. Det gjør vondt, men han gjør det i beste mening, sier Landås.

Bet av finger på mann

Julius Irriterte seg grønn over søppeltømmeren som kom inn i parken hver dag og bråkte utenfor glassvinduet hans. En dag slo Julius hardt i vinduet for å skremme vekk mannen. Mannen slo hardt tilbake, og da viste Julius fingeren til ham. Neste dag hadde apen allerede rømt og ventet på søppeltømmeren bak en suvenirbutikk. Han løp mot mannen, tok tak i hånden hans og bet av en finger på ham.

Fikk førerkort: På 18-årsdagen fikk Julius sitt eget førerkort, men det ble raskt inndratt. Foto: Dyreparken

Mistet førerkortetPå 18-årsdagen fikk Julius seg førerkort, og en bilfabrikant stilte en bil til rådighet for apen i tre år. Den lokale avdelingen av Statens vegvesen utstedte et ekte sertifikat. Men det sto "gjelder kun kjøring i parken". De ansatte i veivesenet fikk senere kalde føtter og understrekte at det ikke gjelder der heller. Julius fikk aldri prøve seg bak rattet, og lappen ble fort inndratt.

Ødela dukker

Allerede som ettåring viste lille Julius seg som en rampete "bror" for Ane (5) og Siv Moseid (3). Han bet og ødela både dukker og stuegulv med maling.

Hærverk i hjemmet

Som liten ape med bleie fant den hårete bølla også fram malekosten og satte sitt preg på halve trappa hjemme hos familien Moseid.

(Les mer under bildet)

Elsker søtsaker: Den lille sjimpansen har alltid vært glad i søte smaker, og dette har ofte blitt brukt som lokkemiddel når han har rømt fra Apeskogen i Dyreparken. Foto: Arild Jakobsen

Rappet is Julius lærte seg hvordan sjimpanser skriker, sparker, slår og spytter på hverandre. Men han lengtet etter menneskekontakt. Han fikk lov til å gå tur med dyrepasserne i parken, og han ble kjent som "umulius" fordi han blant annet rappet is fra småbarn.

Hoppet på trampoline

Julius rømte gjentatte ganger for å hoppe på trampoline. Ellers syntes han det var gøy å sprute vann på folk i tømmerrenna. Han måtte ofte lokkes med søtsaker som brus, milkshakes og kaker.

Bråkmakeren isolert

Fordi han var så mye med mennesker, fikk han problemer med de andre sjimpansene. Han ble stemplet som bråkmakeren i gjengen, og måtte isoleres.

Drittsekk mot damer

Isolert fra de andre i flokken, ble Julius opprørsk, og ha ble kjent for å være ekstra slem mot damer og jenter som kommer for å se på ham. Han kastet blant annet mose og stein på publikum.

(Les mer under bildet)

SJARMERENDE RAMPEGUTT: Julius har sjarmert helt Norge, men har også en rampete fortid. Foto: Arild Jakobsen

Gode gjerninger ogsåMen "Umulius" har ikke bare rampestreker på samvittigheten. Han har også gjort mang en god gjerning. Kunstneriske Julius har malt flere abstrakte kunstverker. Et av maleriene gikk for 10 500 kroner. Ellers solgte Julius sine 22 malerier for rundt 2000 kroner per stykk. 70.000 kroner av inntektene på Julius' malerier gikk til et sjimpanseprosjekt i Afrika.

Julius er kjent over hele verden. Han fikk en lang periode mellom ti og 20 fanbrev fra barn verden over. Han har sin egen sang,

Julius er pappa til to: Junior (8), som han har sammen med Bini, og Yr (snart ett år) som han har sammen med Jane.

Storsjarmør

Den kjente sjimpansen har hatt flere kjærester. Den første var Josefine, så Miff og til slutt Bini.

– Det er klart det blir litt drama i gjengen når Julius må hanskes med både ekser og nåværende kjæreste, sier Landås.