Sommer på Torvet 013.jpg Foto: Reidar Kollstad
SUKSESS: Da Henning Vestavik midt blant de 2500 gjestene som overvar "Sommer på Torvet" torsdag. Foto: Kristin Ellefsen

KRISTIANSAND: Torsdag kveld ble "Sommer på torvet" arrangert for femte gang denne sommeren. Etterpå fikk politiet hendene fulle med å håndtere fulle folk i sentrum.

— Natt til fredag har i sommer vært som en natt til søndag for oss. Det er ekstremt mye fulle folk i området rundt torvet. Slik har det vært hver gang etter "Sommer på torvet", sier operasjonsleder Nils Kristian Voreland i Agder politidistrikt.

Han presiserer at det er få problemer under selve arrangementet.

— Vi har ikke så mange ordensproblemer på kvelden. Men senere på natten er det veldig mange fulle folk som skal videre på byen. Fra midnatt til klokka halv tre drar patruljene våre rundt og driver brannslukking. I natt kunne vi gitt tre ganger så mange forelegg som vi har gjort dersom vi hadde hatt kapasitet, sier Voreland.

- Massiv fyllefest

Han forteller at politiet i natt har hatt ti-tolv episoder hvor politiet har roet ned aggressive pubgjester. En del av dem har blitt anmeldt for ordensforstyrrelser. Den mest alvorlige hendelsen skjedde like før klokka ett.

— Da fikk vi melding om tilløp til bråk ved Hos Naboen i Markens. Der pågrep vi en mann i slutten av 30-årene som hadde slått til en annen person. Den mistenkte hadde skadet seg i hånden og måtte derfor fremstilles for legevakt. Han ble sendt videre til sykehus hvor det ble påvist et brudd. Med venting på legevakta og så videre ryker det halvannen time for den ene patruljen, sier Voreland.

— Mener dere at arrangementet bør legges ned?

— Nei, vi vil ikke at det skal legges ned. Men vi reagerer på at det er så mange fulle folk i byen. Det er et fantastisk arrangement, men det er nesten så en kan karakterisere det som en massiv fyllefest, sier Voreland.

Ukebemanning

Natt til lørdag og søndag er det normalt større bemanning enn ellers i uka. En "ekstra helgedag" skaper dermed store utfordringer for politiet. Rundt 2500 personer har besøkt "Sommer på torvet" hver torsdag denne sommeren.

— Det blir færre folk å fordele oppdragene på, så det blir jo en større belastning for de som er på jobb, sier operasjonsleder Frank Solås i Agder politidistrikt.

Solås ønsker ikke å knytte utfordringene direkte til arrangementet "Sommer på torvet".

— Du kan telle på en hånd det som kan knyttes direkte til "Sommer på torvet". Bråket som oppstår er er resultat av at det er mye folk på byen, sier Solås.

Fædrelandsvennen omtalte den samme problemstillingen i slutten av juni. De operative mannskapene ønsket da å ta opp den ekstra belastningen natt til fredag med politiledelsen i Kristiansand. Operasjonsleder Frank Solås kjenner ikke til om det er vurdert noen økt bemanning natt til fredag.

— Vi har de patruljene vi får tildelt, sier Solås.

- Må tenke lørdag

Daglig leder hos Jonas B. Gundersen, Henning Vestavik, mener alle må innse at torsdagene er i ferd med å bli like poplære som lørdagene i Kristiansand.

— "Sommer på torvet" gjør Kristiansand så populært at man må tenke lørdag, både på godt og vondt. Det gjør alle vi som driver restaurant i byen. Torsdagen er nå så populær at den har tatt litt luften ut av fredagen. Arrangementet, samt at det er fellesferie, gjør at det er mye folk i byen, sier Vestavik.

Han forteller at initiativtakerne har hatt tett dialog med politi og legevakt siden slutten av juni.

— Vi har hevet aldersgrensen, begynt å dele ut vann, doblet toalettkapasiteten og gjort det enklere å få servert mat. Vi har gjort våre ting og ønsker å drive en bra festival. Dette har vi fått gode tilbakemeldinger på fra politi og skjenkemyndigheter, sier Vestavik.

— Operasjonsleder i politiet går langt i å karakterisere arrangementet som en fyllefest?

— Det ønsker ikke jeg å uttale meg om. Det får han stå for, men det er ikke det vi har hatt på torvet, sier Vestavik.