MANDAL: Restauranteier Bernt Lindseth er oppgitt.

— Det blir for enkelt å si at bare vi stenger alkoholserveringen tidligere så løser vi både voldsproblemene og det faktum at noen drikker for mye. Dette er forslag som kommer hvert fjerde år når en alkoholplan skal vedtas. I stedet burde kommunen være mer interessert i et kontinuerlig arbeid med alle involverte i utelivsbransjen, mener Lindseth.

Bystyret skal ta stillingen til flere tiltak foreslått av et administrativt utvalg:

• Redusere skjenketiden for øl og vin fra klokken 02.30 til 01.30. Brennevin fra 02.30 til 00.30. • Redusere salgstidene for øl i butikkene fra klokken 20 til 17 på fredagene og fra klokken 18 til 14 på lørdagene.

• Redusere salgstidene i butikkene dagen før 1. mai og 17. mai fra klokken 20 til 14. Lindseth har drevet restauranten Herr Redaktør i Mandals gågate siden 2001. Han mener at det som skjer på innsiden av skjenkestedene ikke er problemet.

— Vi har vakter og er nøye med å hindre overskjenking. Det er de som ikke slipper inn fordi de er for fulle, og som dermed skaper bråk på utsiden, som kan være et problem, sier han.

Jobbe kontinuerlig

Han mener alle aktører burde gå sammen om alkoholpolitiske tiltak som skal gjelde kontinuerlig.

— Det kan være tiltak som at taxiene sørger for at folk kommer greit hjem, politiet som er synlig i gatene og en utelivsbransje som ikke tillater overskjenking. Dessuten en kommune som sørger for at skjenkekontrollørene undersøker det som er viktig, sier han.

Han sier at kortere skjenketider selvsagt også har en økonomisk side.

— I lavsesongen utgjør den siste timen 20 prosent av omsetningen, sier han.

Kjøpmann Paal Kyllevik driver en av byens største dagligvarebutikker, Rema 1000 på Malmø. Han sier at konsekvensen av å stenge ølsalget tidligere ikke gjør annet enn at folk vil hamstre eller kjøre til Søgne.

— Dette skaper bare stress for kundene, ikke mindre ølsalg, mener han.

Politiet tviler

Heller ikke politistasjonssjef Bjart Gabrielsen tror kortere skjenketid vil bety den store forskjellen.

— Jeg støtter likevel tiltaket fordi jeg tenker at det er bedre å prøve tiltak for å endre alkoholvanene hos folk enn å ikke gjøre noe. Beviselig gir mindre alkoholkonsum blant annet mindre vold, sier han.

Å redusere salgstidene i butikkene mener han ikke har noe for seg.

— Jeg skal vokte meg vel for å ha den evige sannhet, men å kutte noen timer på ølsalget i butikkene tror jeg ikke vil gjøre noen forskjell, sier Gabrielsen.