KRISTIANSAND: I februar 2010 ble 52-åringen dømt til tvungent psykisk helsevern etter å ha forårsaket to boligbranner i Kristiansand. De siste to årene har han vært under behandling på psykiatrisk avdeling ved Sørlandet sykehus Kristiansand, hovedsakelig på sikkerhetsenheten.

Vil løslates

Overlege på avdelingen, Servet Øner, forklarte seg onsdag som vitne i Kristiansand tingrett. 52-åringen har bedt om å bli løslatt og tingretten skal nå ta stilling til om det psykiske helsevernet kan avsluttes.— Det gikk ganske bra etter at han ble overført til oss. Han var samarbeidsvillig og har ikke vist tegn til vrangforestillinger eller psykoser mens han har vært her, sa Øner i sin forklaring.

Stort rusproblem

Overlegen la imidlertid ikke skjul på at 52-åringen har et alvorlig rusproblem. Det bekreftet også mannen selv. Under oppholdet på sykehuset har han ruset seg flere ganger, noe som har medvirket til truende situasjoner.

— Han blir hektisk og verbalt truende når han ruser seg. Etter at vi fant piller på rommet hans, kom han med det jeg vil kalle en drapstrussel.

Ifølge overlegen skal han ha truet med å sende folk som skulle sette fyr på huset til legen.

— Jeg skulle få kjenne hvordan det var å ha det vondt, sa legen.

Avviser trusler

52-åringen stilte seg uforstående til at han skulle ha truet noen da han forklarte seg. Han bedyret at han nå er motivert for å slutte med narkotika, men at han trenger hjelp. Den hjelpen får han ikke på Eg, mente 52-åringen.

— Det er bare ren oppbevaring. Det er ingen støttegrupper eller oppfølging, sa 52-åringen, som ytret ønske om heller å melde seg inn i Anonyme Narkomane.

Rømte før rettssaken

Mandag i forrige uke, en uke før rettssaken, forsvant 52-åringen fra sykehuset. Fire dager senere ble han pågrepet av politiet i Kristiansand sentrum. Han var da i besittelse av flere gram med amfetamin, hasj og marihuana.

— Jeg ville bort og ønsket en ferie, forklarte mannen i retten.

52-åringens forsvarer, Trond Wåland, la vekt på at mannen vurderes som ufarlig når han er rusfri.

— Han fortjener en ny sjanse. Den faren han utgjør kan avhjelpes ved at han får medisinering. Dersom det går galt kan han tas hånd om av helsevesenet, sa Wåland.

Beskytte samfunnet

Statsadvokat Erik Erland Holmen mener helsevernet bør opprettholdes, og at gjentakelsesfaren helt klart er til stede.

— Samfunnet må beskyttes mot personer som antenner boliger det bor andre folk. Rømningen fra sykehuset viser at faren for at han ruser seg ikke er redusert. Det øker igjen faren for nye ruspsykoser og nye straffbare handlinger, sa Holmen.